hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egész napos sztrájk jön a közoktatásban
Elfogyott a tanárok türelme

2016. 04. 07.
A tartós tankönyveknek az első két évfolyamon való megszüntetését jelentette be Pölöskei Gáborné, a Klik vezetője. Úgy tűnik, kormányzati részről árad ránk a kissé összehangolatlan ígéretözön, miután többféle tanársztrájk is szerveződik áprilisban. A kormánynak kidolgozott javaslata viszont még semmiről nincs, így a Klik átalakításáról sem, ám abban például elég eltökéltnek látszik, hogy a vegyes finanszírozású iskolák működtetését is elveszi az önkormányzatoktól, és átadja az amúgy is működésképtelen Kliknek.

Két fontos döntés született a tankönyvekkel kapcsolatban. Egyrészt az elsősöknél és a másodikosoknál a tartós tankönyv megkér­dő­jelezhető (pici gyerek nem tud rá vigyázni, haza is kell vinni, nyáron nem tud belőle olvasni, ismételni stb.), ezért az államtitkárság úgy döntött, hogy az első két évben megszünteti a tartós tankönyveket – jelentette be Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke pénteken, az MTA-n tartott országos iskolaigazgatói konferencia legvégén, amit két nappal a Tanítanék Mozgalom engedetlenségi akciója után rendezett meg az Emmi.

Kérdésünkre az EMMI sajtóosztálya megerősítette, hogy az első évfolyamokon részlegesen megszűnnek a tartós tankönyvek. „Azok a tartós tankönyvnek minősülő kiadványok, amelyeket a gyermekek munkafüzetként is hasznosítanak – írnak és rajzolnak beléjük, kivágnak, ragasztanak –, nem felelnek meg maradéktalanul a tartós tankönyv kritériumainak, nem adhatók tovább. Ennek megfelelően a diákok az első és második évfolyam leteltével megtarthatják azokat, nem kell őket leadniuk.

Az állami intézményfenntartó jelentős pénzügyi forrásokat biztosít arra, hogy az intézmények új tankönyveket rendeljenek a szeptembertől első, illetve második évfolyamba lépő tanulóknak. A tartós tankönyvek rendszere a további évfolyamokon megmarad.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!