hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A martinuzziak kora jött újra
Giczy György publicisztikája

2016. 05. 09.
Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő, aki tiltakozó demonstrációkat szervezett az egészségügy tarthatatlan helyzetének felszámolásáért, április elején a közvélemény tudomására hozta, hogy küzdelmét feladja, mert már képtelen elviselni tevékenységének egzisztenciális következményeit. Bár úgy tűnik, folytatja harcát, a bejelentés szimptomatikus jelentőségű. Be kellett látnia erőfeszítéseinek hiábavalóságát, mert – s ebben ez az igazán megrendítő üzenet, hogy közérdekű áldozatvállalásában – magára maradt. A történet mostani helyzetünk tanulságos jelképe, amely Babits Politika című versének sorait idézi: „Martinuzziak kora jött újra. Összeszorított  / fogak, keserű alkuvás, erdélyi ravaszság. / Már látom a csukott ajk és nyitott szem hőseit.”

A rendszer védvonalai

A rendszerváltáskor alakult ki az a házszabályba foglalt állapot, hogy csak a miniszterelnökkel szemben lehet bizalmatlansági indítványt benyújtani; a miniszterek elsősorban nem a parlamentnek tartoznak felelősséggel, hanem a kormányfőnek. Tőle, végső soron az ő elégedettségének mértékétől és minőségétől függ nemcsak a kinevezés, hanem a miniszteriális pozíció időtartama is.
Természetesen a parlamenti szakbizottságok meghallgatják a miniszterjelöltet, és az Országgyűlés a működéssel kapcsolatban tehet föl kérdéseket a tárcavezetőknek, de sem a szakbizottságok, sem a plénum szavazása nincs döntő befolyással a kormányfő által védettséget élvező személy pozíciójára. A szakbizottsági és a plenáris üléseken részt vevő kormánytöbbség pedig amúgy is mindig meg tudja akadályozni, hogy az ellenzék nyomon követhető hatással legyen a kabinet – eszerint a miniszterelnök szuverén döntésén alapuló – személyi összetételére.
A Fidesz-kormány azonban hatalomgyakorlása során nem elégedett meg ezzel a zavartalan folyamatosságot biztosító konstrukcióval, hanem az ország irányításának centrumát még messzebb vitte a parlamenti ellenőrzéstől, a népszavazási és a sztrájktörvény megszigorításával pedig – úgy is fogalmazhatunk, hogy – elérhetetlenné tette a civil mozgalmak és a népakarat közvetlen megnyilvánulásai számára is. A politikai hatalom érinthetetlenségét szolgáló törvénymódosítások társulnak azzal a jelenlegi kormányzás konkrét tevékenységére jellemző strukturális átalakítással, amely a miniszteri felelősséget még inkább elhalványítja, mivel nem ők, hanem az elszaporodó és könnyen lecserélhető államtitkárok vannak hivatva arra, hogy – ha minden elkendőző erőfeszítés ellenére sem lehet tagadni az elkövetett hibát – „elvigyék a balhét”. Vagyis mindenestül rájuk hárul a tényleges felelősség, holott a döntéseket nem ők hozzák, és a végrehajtás vonatkozásában is meglehetősen szűk keretek között mozognak.

Csodálkozzunk együtt!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!