hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tüntetés után, sztrájk előtt
Éleződő feszültség a közoktatásban

2016. 03. 17.
Kompetens tárgyalópartnereket, valamint a miniszterelnök és köztársasági elnök bocsánatkérését követelte a közoktatás állapota miatt március 15-én Pukli István gimnáziumigazgató, a pedagógustüntetés egyik szónoka. Rendőrségi becslések szerint 30 ezren, mások szerint kétszer ennyien mentek el a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett keddi nagygyűlésre, mintegy a kormányzati ünnepség alternatívájaként.

150 ezer diák és szülő vett részt azon a február 29-ei országos akción, amelyen a gyerekek egy részét felmenőik otthon tartották, hogy így tiltakozzanak a közoktatás állapota – a tanulók és pedagógusok túlterheltsége, valamint az állami fenntartás csődje – miatt. Ezután több tankerület jogellenes módon névsort kért az iskoláktól a hiányzó diákokról, s az igazgatók legfeljebb a hiányzók létszámát adták meg. Többek között ez derült ki a március 15-ei pedagógustüntetésen felszólaló szülő, valamint Sándor Mária ápolónő szavaiból – a demonstrációt a tanítás szabadságáért hirdette meg a Tanítanék Mozgalom. L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője beszédében a fokozódó szegregáció ellen, a leginkább kirekesztettek nevében emelte fel a hangját.

A március 15-ei nagygyűlésen ha lehet, még cudarabb idő volt, és még többen voltak, mint az egy hónappal korábbi megatüntetésen, melyet akkor a Pedagógus Szakszervezet hirdetett meg. Most a több tízezres, esernyős tömeg megtöltötte a Kossuth teret és a környező utcák egy részét is. Az eseményen a kezdeményezést érzékelhetően a pedagógus mozgalmárok vették a kezükbe, a szakszervezetek háttérbe húzódtak.

Korábban az volt a felállás, hogy mivel a kormánynak csak a szakszervezetekkel van tárgyalási kötelezettsége, az országossá terebélyesedett tiltakozó mozgalom kezdetben beállt a két nagy szakszervezet mögé, de azóta – Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója nyilatkozata szerint – megfordult a helyzet. „Ebben nyilvánvalóan közrejátszik, hogy a szakszervezetek sztrájkbizottsági tárgyalásai hosszú évek óta eredménytelenek, a kormány csak packázik velük, a módosított sztrájktörvénnyel pedig ellehetetlenítette a sztrájkot. Az van, amit Pukli István a tüntetésen is elmondott: a törvények a kormányt védik, az állampolgárokat pedig akadályozzák a demokratikus jogaik gyakorlásában, amibe bizony az is beletartozik, hogy ez ellen különféle módon tiltakoznak” – mondta el lapunknak Ercse Krisztina, a Tanítanék Mozgalom koordinátora.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!