hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi Orbán szerepe Merkel csatájában?
A Fidesz és a német belpolitika

2016. 03. 17.
Az Orbán-kormány számára kiemelten fontos, hogy a magyar miniszterelnökkel szimpatizálók vagy éppen a Fidesz kritikusai kerülnek döntési helyzetbe Berlinben. Angela Merkel tanácsadói körének befolyásos figurái között Orbán Viktor esküdt ellenségei is ott vannak, miközben a CDU, de különösen a CSU vezetői kifejezetten szimpatizálnak a Fidesz politikájával.

Az elmúlt években az európai politika porondján a német konzervatívok védték meg legtöbbször Orbán Viktort. A kormánypárti forrásaink a német politikai életben három csoportra szűkítették le azok körét, akiknek hatásuk van arra, hogy Berlinben miként gondolkodnak az európai főáramú konzervatív politikától eltérő vonalat vivő magyar kormányról.

Az okos magyar Münchenen keresztül megy Berlinbe

Orbán Viktor legbiztosabb németországi szövetségesei hagyományosan a bajor Keresztényszociális Unióban (CSU) vannak. A német keresztény uniópártok évtizedes munkamegosztása szerint a CDU képviseli a hagyományos, mérsékelt jobbközép ideológiát, míg a CSU populistább „vonalat” visz, akadályozva, hogy az uniópártoktól jobbra életképes politikai erő alakuljon ki – ez utóbbi törekvés évtizedeken át sikeresnek bizonyult.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!