hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elbukik az EU-Törökország-paktum?
Aktualitását vesztette

2016. 03. 17.
Akár sorsdöntőnek is bizonyulhat az e hét csütörtökön és pénteken rendezett újabb EU-csúcs, amelynek második napján Davutoglu török miniszterelnök is csatlakozik az európai állam- és kormányfőkhöz. Mint arról múlt heti, Megalázó alku című írásunkban beszámoltunk, az unió és Törökország vezetőinek paktuma beláthatatlan következményekkel járhat a kontinensre, hiszen egyebek mellett 75 millió török állampolgár vízummentes beutazását biztosítaná az unió területére, továbbá belengetné a török EU-csatlakozási tárgyalások egyes fejezeteinek újranyitását.

Márpedig – mint arra az Independent a napokban felhívta a figyelmet – a jelenlegi európai mainstreammel szemben például Giscard D’Estaing volt francia államfő már 2002-ben nyilvánvalóvá tette: Törökországnak nincs helye az Európai Unióban – egyszerűen azért, mert nem európai ország, nem európai hagyományokkal és nem európai kultúrával. A helyzet pedig azóta – mint azt Törökország iszlamizálódása és a kiújult török–kurd polgárháború mutatja – csak rosszabb lett.

***

Az Angela Merkel német kancellár és Mark Rutte holland miniszterelnök által a többi uniós kormányfő és Brüsszel megkerülésével Davutogluval megkötött paktum a fentieken kívül a következőket tartalmazta:
– Törökország a területéről egy adott időpont után az unió területére érkezett minden bevándorlót visszavesz;
– az unió hatmilliárd euróval száll be a török területen élő menekültek ellátásába;
– minden egyes, Ankara által visszafogadott szír állampolgár helyett egy, szintén szír állampolgárságú, Törökországban élő menedékkérőt közvetlenül az unió területére szállítanak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!