hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar pártok a romániai választási évben
Elszalasztott alkalom

2016. 02. 19.
Nyár elején önkormányzati, ősszel törvényhozási választást tartanak Romániában. A magyar pártok nem túl meggyőző kísérlete az összefogásra a jelek szerint kudarcba fulladt, miközben a román politikai élet európai migrációs krízis nyomán történt átrendeződése akár végzetesen is meggyengítheti az összes erdélyi magyar politikai erőt.

A kampányon érződik az elmúlt években ismét feszültebbé vált magyar–román viszony hatása; egyre többször kerülnek elő a nemzetiségi kérdések, így a magyarságot érintő nacionalista hangvételű nyilatkozatok is, de a fő frontvonal régen nem etnikai alapú: a kormányzásra készülő nemzeti liberálisok a távozott Victor Ponta kabinetje körüli korrupciós botrányok nyomán kialakult kormányváltó hangulatot igyekeznek meglovagolni, a baloldal pedig a jobbközép erők előretörését állítaná meg.
Az erdélyi magyar politikai erők tettek ugyan egy kósza kísérletet a választási egység megteremtésére, de az érdekeltek közötti kolozsvári tárgyalási kísérlet kudarcba fulladt, mindeközben a szakértők szerint vélhetően egyre többen maradnak otthon majd a voksolás helyett, így az erdélyi magyarok akár harminc százaléka is.

Minden áron siker

Bár felmerült a választási szabályok megváltoztatása, a polgármester-választás egyfordulós lesz – mondta lapunknak Ferenczi Zsolt háromszéki újságíró, politológus. A liberálisok kezdeményezték, hogy tegyék kétfordulóssá a polgármesterek megválasztását, de erre legkorábban a következő, 2020-as önkormányzati választás előtt lesz alkalom. A hétfői parlamenti vitanapon kiderült: a képviselők többsége ellenzi a törvénymódosítást. A törvény márpedig csak parlamenti úton módosítható, Dacian Cioloș miniszterelnök hétfőn is jelezte: a kormány nem hajlandó rendelettel a jogszabályon változtatni.
Ferenczi Zsolt szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amely a Ponta-kormányt elsöprő civil tüntetések adta lendületnek köszönhetően offenzívában van a romániai belpolitikában, vélhetően eláll a kétfordulós választási beadvány szavazásától. Kolumbán
Gábor székelyudvarhelyi politikai elemző hozzáteszi: a változtatás rengeteg pénzbe került volna, növekvő adminisztrációval járt volna, ráadásul a kampány közbeni változtatás rosszat tett volna az ország megítélésének is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!