hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tanárok tiltakozásától és a Jobbik előretörésétől félnek a Fideszben
Trendforduló

2016. 02. 04.
Közoktatás, egészségügy, korrupció – három terület, amelyen az általunk megkérdezett vezető kormánypárti politikusok szerint a Fidesz a közvélemény-kutatási adatok ellenére nagyon is sebezhető.

A Fidesz a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint valószínűleg újra kétharmadot szerezne, ha „most vasárnap” lennének az országgyűlési választások. Erre következtethetünk a Medián, a Nézőpont és a Századvég méréseiből is. A 2015 hazai és európai közéletét átíró bevándorlási krízis hatása az első idei mérésekben még erősen érződik – akár a Fidesz erősödéséről, akár a Jobbik relatív, elsősorban a Nézőpont által mért gyengüléséről van szó.

Ám a közoktatásban fokozódó elégedetlenség és az annak nyomán kirobbant tüntetések azt mutatják, hogy a Fidesznek annak ellenére is van félnivalója, hogy baloldali kihívónak híre-hamva sincs, a Jobbik pedig egyelőre küzd a saját „néppártosodása” nyomán keletkezett identitásválságával.

A Fideszben úgy látják: a közszféra, azon belül is elsősorban a közoktatás és az egészségügy problémái előbb-utóbb óriási gondot okozhatnak a jelenlegi kormánypártnak, és arra is emlékeznek, hogy 2006-ban néhány hónap alatt semmivé foszlott a zsinórban második országgyűlési választását megnyerő MSZP és Gyurcsány Ferenc támogatottsága a kormányzati kapkodás, az előkészítetlen „államreform”, a minden komolyabb hatásvizsgálat nélkül, titokban előkészített megszorítások és a kormányfő hitelvesztése miatt. Ilyen forgatókönyv persze kevéssé fenyegeti Orbán Viktort és a Fideszt, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a kormányzati sodródás, a jobboldali sajtóban is nagy erőkkel kritizált „bürokráciacsökkentés”, az oktatás és az egészségügy valóban – és ciklusok óta – kétségbeejtő helyzete könnyen lemorzsolhatják a Fidesz – 2014 őszén egyszer már elillant, majd a bevándorlásellenes intézkedéseknek köszönhetően visszaszerzett – hitelességét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!