hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ügyészi hibák sora a Biszku-perben?
Miért mentették fel a két legsúlyosabb vádpontban?

2016. 02. 04.
Három enyhébb vádpontban ugyan bűnösnek mondta ki a bíróság Biszku Béla egykori kommunista belügyminisztert, ám az aljas indokból, felbujtóként elkövetett háborús bűntettek alól felmentette két olyan cselekmény kapcsán, melyek 130 halálos áldozatot követeltek. A Hetek megszerezte a 170 oldalas bírói indoklást, amiből kitűnik, hogy a bíróság ebben az eljárásban is egy sor ügyészi mulasztásra hívta fel a figyelmet, ugyanakkor számos érdekes tény is napvilágra került.

December 17-én két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Biszku Béla egykori pártállami vezetőt a Fővárosi Törvényszék. Az első­fokú ítélet bűnpártolás bűntettével megvalósított háborús bűntettek, lőszerrel való visszaélés és a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt mondta bű­nös­nek Biszkut. A két legsúlyosabb vádpontban, az összesen legalább 49 halálos áldozatot követelő Nyugati téri, illetve salgótarjáni sortüzekben aljas indokból, felbujtóként elkövetett háborús bűntett vádja alól viszont felmentette a most 94 éves egykori belügyminisztert. Biszku tehát jelen állás szerint megúszta a börtönt, ugyanakkor mégis kimondatott, hogy pártállami vezetőként is felelőssége van az 1956 utáni megtorlásokban. 

Lőszer, tagadás, bűnpártolás

A lőszerrel való visszaélést azáltal valósította meg Biszku, hogy 2012-ben egy házkutatás során 11 darab vadásztöltényt találtak a fiókjában, ez a vádpont tehát nem kapcsolódik a kommunista diktatúrához.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!