hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Országossá vált a tiltakozás a közoktatásban
Miskolc, Budapest, Kecskemét

2016. 01. 28.
Köznevelési kerekasztal összehívását, a pedagógusok adminisztrációs terheinek radikális csökkentését és a túlközpontosított fenntartói rendszer átszervezését ígérte Balog Zoltán miniszter és Czunyiné Bertalan Judit szakállamtitkár, válaszul az országos pedagógustiltakozásra. A miniszter szó-­ használatával élve „kicsit túltolták” a központosítást, de most visszavesznek. Sokan időhúzásként és megosztó taktikaként értékelik az EMMI ígéreteit, különösen, hogy csak 2017-től tervezi azokat megvalósítani.

A miskolci Herman Ottó Gimnázium január eleji nyílt levele óta országossá terebélyesedett tiltakozáshoz lapzártánkig közel 23 ezer pedagógus, szülő, szakmai szervezet, illetve 250 intézmény – Orbán Viktor egykori gimnáziuma is – csatlakozott. Az évek óta növekvő felháborodást a túlközpontosított oktatás, az etikai kódex és különösen a külső-belső minőségellenőrzési rendszer bevezetése váltotta ki. Figyelemreméltó, hogy a diákság is kiáll a tiltakozó tanárok mellett, nem egy esetben nyíltan csatlakozva hozzájuk, miként ez történt a Herman Ottó Gimnáziumban, és megfogalmazódott nemrég a Teleki Blanka Gimnázium diákjainak 12 pontos nyílt levelében is. A hírek szerint az országos tiltakozásnak óriási a támogatottsága a nevüket felvállalni nem merő pedagógusok vagy intézmények körében is, sőt, még a Nemzeti Pedagóguskar (NPK) is kifejezte egyetértését a hermanosokkal.

Ebben a közhangulatban történhetett csak meg, hogy a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban – a KLIK jelölt­jének visszalépése folytán – mégis posztján maradhat az intézményt huszonkét éve igazgató Lukács Lajos, aki mellett egyöntetűen kiálltak a szülők és a kollegák. Számos más intézmény, például a Budai Nagy Antal Gimnázium nem volt ilyen szerencsés. Lapunk információi szerint a KLIK „ejtőernyős” igazgatóinak iskoláiban különösen nem népszerű az, aki csatlakozik a tiltakozáshoz.

A közfelháborodás hatására az EMMI is lépéskényszerbe került. Az NPK-val, a Pedagógus Szakszervezettel és a KÖSZOE-vel folytatott múlt heti egyeztetés után Balog Zoltán miniszter sajtótájékoztatón jelentette be: felállítják a köznevelési kerekasztalt „a felsőoktatási kerekasztal mintájára, amelyen a köznevelés aktuális kérdéseit tekintik majd át”. Kiderült: az egyeztetés eredményeként „egyharmadára csökkenhetnek” a pedagógusok adminisztrációs terhei.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!