hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Marhaság, hogy a nők csupán „utánfutók” lennének
Ákos, Kövér László, szingliadó és a világnézeti együttható

2016. 01. 14.
Ha a gyerekvállalás csak anyagi kérdés lenne, akkor Németországban vagy a Rózsadombon nagyon sok gyereknek kellene születnie. De ez nincs így. Ez értékrendszer kérdése is – magyarázta lapunknak Révész Máriusz, Ákos és Kövér László vitatott nyilatkozatait védve. Az országgyűlés népesedéspolitikai albizottságának tagja a CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) kapcsán hangsúlyozta: az úgynevezett szocpol kibővítése már évek óta a Fidesz tervei között volt.

Azért szükséges az új CSOK, mert az Ön által, családpolitikai miniszterelnöki tanácsadóként vezetett munkacsoport népesedéspolitikai intézkedéscsomagja nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket?  

– A munkacsoportunk egy komplex népesedéspolitikai javaslatcsomagot fogalmazott meg, amiből 2014-ben elsősorban azok az elemek léptek életbe, amelyek a nők munkaerő-piaci esélyeit javítják. Így például a gyed extra: a gyesről, gyedről visszatérő édesanyák járulékmentes és járulékkedvezményes időszakának meghosszabbítása, vagy az egyetemistáknak biztosított gyed. Mindez jótékony hatással volt a születések számára is, de legnagyobb hatása a nők foglalkoztatásbővülésére volt. A rendszerváltás óta nem dolgoztak a nők olyan arányban, mint most. Különösen a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatottsága növekedett. Decemberben fogadtuk el azt a törvényt, ami a böl­csődei ellátást szélesíti ki, ami szintén fontos feltétele a gyermekvállalás és munkavállalás összeegyeztethetőségének.

A munkacsoportunk anyagában hangsúlyosan szerepelt, hogy a gyermekvállalás akadálya gyakran a lakhatás megoldatlansága, ezért javasoltuk az akkori szocpol kiterjesztését.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!