hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Segélykiáltás az orvosoktól
Nagy a baj az egészségügyben

2015. 12. 23.
A társadalmat akarja megszólítani az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevű Facebook-csoport drámai hangú nyílt levélben, melyben többek között a hálapénz megszüntetését, valódi bérrendezést, megfelelő munkafeltételeket követelnek az aláíró orvosok. Mint írják, az egészségügyben elviselhetetlen helyzet uralkodik, és nem értik a kormány közömbösségét. Közben orvosok hosszú sora távozik a kórházakból és gyakran az országból is.

Szerda este továbbítja az összegyűlt aláírásokat a szakállamtitkárság felé „az 1001 orvos hálapénz nélkül” nevű Facebook-csoport, amely hétfőn nyílt levélben hívta fel a közvélemény és a kormány figyelmét a hazai egészségügy „elviselhetetlen helyzetére”. A 64 taggal indult csoport létszáma két nap alatt országszerte megközelítette az 1001 főt, és csatlakozott a kezdeményezéshez a Magyar Orvosi Kamara is. A szervező­dés eredetileg tavasszal indult Szegedről, létrehozója Lovas András aneszteziológus volt, aki megnyilatkozásaiban rendre kifejtette, hogy a hálapénzt tartja a rendszer alapproblémájának, miközben Szegeden számos klinika csatlakozott a hálapénzmentes ellátóhelyek közé.

A Facebook-csoport nyílt levelében a legfontosabb területekre hívja fel a figyelmet: a hálapénzrendszer helyett a törvényesen garantált bérrendezést, a megfelelő munkakörülmények és infrastruktúra biztosítását követelik, valamint a mind vészesebb humánerőforrás-hiány orvoslását. Az egyet­értő orvosokat a levél aláírására, az állampolgárokat pedig arra biztatják, hogy küldjék el az abban megfogalmazott kérdéseket az államtitkárságnak. Ezekben a felsorolt problémákkal kapcsolatos konkrét kormányzati lépésekre, illetve a szakmai egyeztetések hiányára kérdeznek rá.

Azt írják, hogy az orvostársadalom ritkán nyilatkozik meg, de mára átléptük az elviselhetőség határát. „Segítsenek nekünk elérni, hogy a magyar egészségügy elviselhetetlen problémáival érdemben foglalkozzanak” – szól a drámai hangú felhívás. Kiemelik, hogy a hálapénz a biztonságos ellátás hamis illúzióját kelti, hiszen a hálapénz nem tudja megállítani a rendszer összeomlását, mivel nem lehet belőle ápolót foglalkoztatni, sem modern gyógyszert venni, és számos szakmabeli nem is kap belőle. Szerintük a hálapénzrendszer fenntartásában egyedül a kormányzat érdekelt, mert ezzel becsatornázhatja az indulatokat. Tény, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán úgy nyilatkozott: olyan – még nem részletezett – intézkedéseket tervez, melyek folytán a hálapénz majd magától „kikopik” a rendszerből, jóllehet elődje, Zombor Gábor is deklaráltan a paraszolvencia eltörléséért küzdött.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!