hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2015 büszkeségei
Nyolc magyar, aki szebbé tette az évet

2015. 12. 29.
Bár 2015 a migrációs krízisről, a szíriai polgárháborúról és szörnyű következményeiről, az Európára gépfegyverrel és az izraeli polgárokra késsel támadó terroristákról szólt, idén is vannak, akikre büszke lehet Magyarország.

Nemes Jeles László és a Saul fia világsikere

Magyar film évtizedek óta nem részesült olyan nemzetközi fogadtatásban, mint a Saul fia. A film májusi cannes-i sikere óta folytatódik Nemes Jeles László alkotásának diadalmenete. A legutóbbi időszakban a Saul fiát Golden Globe-ra jelölték, és bekerült az Oscar-jelölésre esélyes kilenc külföldi film közé is. Ráadásul a The Guardian szerint ez a 2015-ös év filmje – ezt mi sem gondoljuk másképp. A Hetek idén júliusban nagyinterjút készített Nemes Jeles Lászlóval. A rendező itt többek között azt mondta a Saul fiáról:
„A krematórium volt Auschwitz közepe, szíve, de nem létezett olyan film, amely ide vitte volna el a nézőt, emiatt a nézők nem kapták meg azokat az impulzusokat, amelyek alapján megismerték volna, hogy miről is szólt a holokauszt lecsupaszított lényege. A Saul fia itt kezdődik. Számomra pedig a filmművészet ott kezdődik, amikor az emberek elkezdenek gondolkodni, és nem csupán fogyasztók. Ha csupán fogyasztóként él az ember, akkor amit lát, átél, azt elfelejti. Evett egy ételt, másnap már nem is emlékszik rá. Fontos, hogy a moziban legyen valami különleges, valami titok, olyan újdonság, amely meglepi a nézőt.”

Hosszú Katinka diadalmenete
 
„Biztos vagyok abban, hogy többet lehet tanulni a kudarcból, mint a sikerből” – mondta Hosszú Katinka decemberben a Hetek munkatársának. Ahogy az elmúlt években, úgy világbajnok úszónőnknek idén sem jutott ki túl sok a kudarcokból; túlzás nélkül elképesztő évet zárt.
Netanyából hat arannyal tért haza a rövidpályás Eb-ről, a kazanyi vb-ről pedig két világbajnoki címmel, az idei világkupát pedig már a hat viadal után, kettővel a vége előtt megnyerte.
„2012 után úgy éreztem, hogy Rio lesz a legfőbb célom, de ma már, hogy egyre közelebb vagyunk hozzá, egyre inkább érzem, hogy Tokióban is ott szeretnék lenni” – mondta a Heteknek Hosszú Katinka.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!