hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kormány – civilek 0:2

2015. 07. 12.
Vesztésre áll a kormány a civil szervezetekkel folytatott küzdelmében, tekintve, hogy a Magyar Helsinki Bizottság pert nyert a kormánypárttal szemben, mely rendre álcivilnek titulálja a jogvédő szervezetet. A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott szervezetek is fellélegezhetnek, mivel a Fővárosi Főügyészség a törvényességi vizsgálatuk során semmi jogelleneset nem talált. Igaz, ez csak formális ellenőrzés volt, a büntetőjogi vizsgálat még tart az NCTA-támogatások ügyében.

A Fidesz–KDNP-kormány 2013-ban indított komoly offenzívát a külföldi támogatásokkal működő hazai civil szervezetek ellen. Ennek egyik állomása volt, amikor Hoppál Péter, a Fidesz akkori szóvivője elhíresült nyilatkozatában a Magyar Helsinki Bizottságot (MHB) az „amerikai spekuláns körök által pénzelt álcivil”, áljogvédő szervezetek egyikének nevezte, melynek a tevékenysége valójában a magyar kormány, a Fidesz és Magyarország külföldi lejáratására irányul. Az MHB emiatt pert indított jó hírnévhez való jog megsértése miatt, melyet meg is nyert: kedden a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az elsőfokú ítéletet, és kötelezte a Fideszt és Hoppál Pétert arra, hogy a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben, valamint a fidesz.hu-n közzétett nyílt levél útján fejezze ki sajnálatát amiatt, hogy valótlan tényeket állítva megsértette az MHB jó hírnevét.

Nem nagyon érdekli a kormányt

Ám a kormány sajnálkozás helyett továbbra is „külföldi bérencezik”, ezért az MHB két hete ismét feljelentette a Fideszt jó hírnév és becsület megsértése miatt. A kormánypárt egy májusi közleményében ugyanis ismét azt hangoztatta, hogy a jogvédő egyesület „a nemzetközi spekuláns pénztőke megrendelését” teljesíti, és ezt állította a CÖF is az egyidejűleg rendezett V. Magyar Világtalálkozón. A jogerős ítélet fényében várhatóan újabb elmarasztalásban, akár sérelemdíjban is bízhat a jogvédő szervezet, amely állítása szerint két évtizede folyamatosan kormánykritikus munkát végez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!