hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elképesztő állapotok a magyar határ melletti menekülttáborban
Téglagyár, Szabadka

2015. 07. 02.
Az egykori szabadkai téglagyárban még látni az utolsó, kiégetésre váró téglákat. A gyár mellett hatalmas szeméttelep. A legkülön­bözőbb országokból sereglenek menekültek és bevándorlók ide, Magyarország és az Európai Unió előszobájába. Kelet-Európa saját nyomora és a földkerekség legnyomorultabb régióinak tragédiája sűrűsödik össze itt, néhány kilométernyire a magyar határtól. A Hetek helyszíni riportja.

Van egy brazil barátom. Gyerekkora óta Magyarországon él, magyar lányt vett feleségül, itt vállalkozik, itt fizet adót. Tíz éve együtt focizunk. Legutóbb véletlenül fellöktem. Feltápászkodott, aztán mosolyogva azt kérdezte: „Így bánsz egy gazdasági bevándorlóval?” Egy pillanatra meg kellett állnom, nehogy félreérthető választ adjak.

Csodálatos tájakon át haladunk Szerbia felé: filmbe illően zöld akácosok, madárcsivitelés, rendezett utak és szőlőskertek, legelésző marhacsordák: lehetne ez egy jó ország is, minden adottságunk megvan hozzá. A menekültek miatt megyünk délre, hogy megnézzük, hol és hogyan lépik át a zöldhatárt a hosszú utat megtevő emberek, milyen állapotban vannak több hét után, és milyen hatással vannak az érintett településekre, a helyi társadalomra.

Most is Varga Tibor lelkész, humanitárius aktivista segít eligazodni, mint ahogyan februárban is ő segített a Hetek munkatársának. Akkor koszovóiak lepték el a határt, de őket szinte egytől egyig visszaküldte a magyar kormány Szerbiába, mivel bizonyítottan nem forgott veszélyben az életük. Most más a helyzet, az utóbbi hónapokban érkezett menekültek háromnegyede háborús övezetből jön: Afganisztánból, Irakból, Szíriából, Pakisztánból. Valahogy eljutnak Szerbiáig – nyilván embercsempészek segítségével –, aztán a macedón–szerb határtól feljönnek Belgrádig, ahonnan buszra, vonatra szállva érkeznek meg a Vajdaságba.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!