hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A sikeres olimpia kulcsa az utóhasznosítás
Interjú Szabados Gábor sportközgazdásszal

2015. 07. 24.
A hivatalos adatok szerint a budapesti olimpia 774 milliárd forintba kerülne, ön nemrég 5000 milliárddal kalkulált. Miből adódik a különbség?

– Erről az összegről még az Agenda 2020 megjelenése előtt írtam. A regionális rendezés lehetősége valóban számtalan könnyítést tartalmaz, ám a tanulmányban szereplő 774 milliárd így sem teljes. De az is látszik, miért számolnak ennyivel: azért, mert egy sor olyan beruházást nem vettek figyelembe, melyekre szükség van az olimpiához, de a rendezés nélkül is megvalósulnának. Ilyen a Gubacsi híd, egy új terminál Ferihegyen vagy az, hogy minden autópálya jusson el az országhatárig. Ezek a beruházások összesen mintegy 2000 milliárdba kerülnének, én tehát összesen 2800 milliárd forintra becsülném az olimpia költségeit.

Az ellenzők szerint ilyen gazdasági helyzetben nem olimpiára kellene fordítani a pénzt, mert nem garantált a megtérülés.

– Olimpiát rendezni csak akkor éri meg, ha az infrastruktúrát, melyet létrehozunk a játékok kedvéért, a versenyek után mi magunk tudjuk használni. Minden sportesemény-rendezés kulcsa, alfája és ómegája az utóhasznosítás. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!