hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A magyar kormány pánikot keltett”
Interjú Jeney Orsolyával, az Amnesty International Magyarország igazgatójával

2015. 07. 02.
A közelmúltban többször élesen bírálta a magyar kormány bevándorlókkal kapcsolatos politikáját az Amnesty International Magyarország. A szervezet igazgatója szerint a kormány hibát követett el, amikor a déli határon kialakult helyzet kezeléséhez nem kért segítséget az Európai Uniótól, hanem kerítésépítés mellett döntött a magyar–szerb határon. Ezzel szerinte a kormány pánikot keltett.

Ön szerint mennyiben kell figyelembe venni a humanitárius segítségnyújtás esetében az adott ország lehetőségeit?

– Vannak olyan nemzetközi szerződések az államok között, melyek alapján a segítségnyújtás nem opcionális, hanem kötelező. Sokszor ez a kötelezettség annyit jelent, hogy hagyni kell a menedékkérőt, hogy menedékjogot kérhessen. Ezek a szerződések Magyarországra is érvényesek.

Mi történik akkor, ha egy ország úgy ítéli meg, hogy a megnövekedő terhek számára már nem vállalhatóak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!