hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megtört hallgatás
Bűncselekmények a katolikus egyházban

2015. 05. 28.
Egy több mint tíz éve történt cselekménysorozat miatt tavaly októberben belső vizsgálat indult egy szerzetes-nevelőtanár ellen a Pannonhalmi Főapátságban; az eljárás következtében az érintett szerzetes elhagyta a bencés rendet – közölte a Pannonhalmi Főapátság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt állította fel a vizsgálóbizottságot Várszegi Asztrik főapát, amikor tudomására jutottak az esetek. Minden érintettnél személyesen járt el, és minden szükséges támogatást megadott. Várszegi az ügyről a Nők Lapjának adott interjút. Nyilatkozata szerint egyrészt pszichés bántalmazás történt, a szerzetes „rendkívül szoros lelki kapcsolatra törekedett a diákjaival”. A bántalmazás másik formája „illetlen érintéseket” jelentett, „ami első hallásra nem tűnik olyan borzasztónak, hiszen a közvélemény szexuális bántalmazáson szinte kizárólag csak a kifejezetten durva praktikákat érti, valójában azonban egy érintés is lehet súlyos dolog”. A Bors szerdai információi szerint az ügy érintettje egy ötvenkét éves szerzetes, aki „civilben” költőként a kortárs irodalom ismert alakja.

Szokatlan elszántság

A főapátság által indított belső vizsgálat és Várszegi nyilatkozata mindenképpen fordulatot sejtet annak fényében, hogy a Magyar Katolikus Egyház hosszú évekig igazodott ahhoz a szentszéki gyakorlathoz, amely a nyilvánosság helyett az elhallgatást választotta a papok által elkövetett pedofil visszaélések kapcsán. A helyzet csak XVI. Benedek regnálásának végén, illetve Ferenc pápa színre lépésével változott meg, ám nem feltétlenül a kívánt irányba: míg ugyanis a Vatikán – még ha döcögősen és külső nyomásra is, de – nekilátott a botrányos ügyek feltárásának, itthon továbbra is igyekeznek „házon belül” tartani az évről évre felbukkanó eseteket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!