hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vida-ügy: elfogyott a levegő?
Ostrom alatt a NAV

2015. 04. 30.
Baloldali orgánumok már tényként kezelik, hogy nyáron távozik posztjáról a NAV vezetője, akinek – úgy tűnik – elengedte a kezét a politika. Vida Ildikó a kitiltási botrány óta lejtmenetben van és megítélésének az Állami Számvevőszék (ÁSZ) márciusi jelentése sem tett túl jót. A lapunknak nyilatkozó revizor megerősítette, hogy a vizsgálat megállapításai nem elszigetelt esetek az adóhatóság gyakorlatában.

Horváth András volt NAV-munkatárs 2013 őszén tett feljelentést hivatali visszaélés miatt az adóhatóság ellen, és meglobogtatta a kiemelt adózók elsikált áfacsalásairól bizonyítékokat rejtő, azóta ikonikussá vált zöld dossziéját. A közvéleményt sokkolta a Horváth szerint ezermilliárdos kár, ami a költségvetést érte, ám a vád tisztázására irányuló ellenzéki kísérletek mindegyike kudarcba fulladt. Még szerencse, hogy házon belül az elnök asszony kivizsgáltatta az anomáliákat, és idén március elején arra a következtetésre jutott, hogy minden a legnagyobb rendben zajlik az általa vezetett intézményben. Ezért aztán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésére sem ment el, ahol a részletek után érdeklődtek volna az ellenzéki képviselők.

Polt és az ÁSZ

Hogy pozíciójának alapzatában komoly tektonikus mozgások vannak, azt a Legfőbb Ügyészség eszméléséből már mindenképpen érzékelhette: Polt Péter a Parlamentben jelentette be, hogy legalább öt ügyben zajlik nyomozás a Horváth-féle zöld dossziéban foglaltak közül. Igaz, hogy a volt NAV-os másfél éve kezdte el pedzegetni a bűncselekményeket, ugyanakkor nem elhanyagolható szempont, hogy – miként arról a 168 óra beszámolt – mostanában öntik végső formájába az Európai Számvevőszék és az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálatának eredményeit, és nem árt, ha addigra már idehaza is látszik valami hatósági mozgás. Kérdés, hogy ki viszi el a balhét a NAV-nál, mert a legfőbb ügyész szerint egyelőre csak az adóhivatal egyik vezetőjére vetült a gyanú árnyéka.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!