hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Fideszből követelik Farkas Flórián távozását
Zavarok az ORÖ körül

2015. 05. 08.
Elnöki keret, postaköltség, reprezentáció, közfoglalkoztatottak útiköltsége: néhány ügy abból a kilencből, melyek miatt a közelmúltban született feljelentés az Országos Roma Önkormányzat működésével összefüggésben. A színfalak mögött forrnak az indulatok: az ORÖ ellenkeresetet indít, miközben az önkormányzat „belső ellenzéke” ugyanúgy kormánypárti, mint a hatalmon lévő szárny.

„Ebbe belebuknak”, mondta a Heteknek az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) kapcsolatos feljelentések egyik aláírója, Vajda László roma önkormányzati képviselő, miután lapunk rendelkezésére bocsátotta azt a listát, melyben összegezték, milyen ügyekben fordultak a hatóságokhoz. Vajda szerint a Hegedűs István által elnökölt ORÖ körül olyan sok a visszaélésgyanús ügy, hogy azt már nem lehet eltussolni. Vajda Lászlót nem lehet ellenzékiséggel vádolni, legalábbis az országos politikai mezőbe helyezve, hiszen a Fidesszel szövetséges roma szervezet, a Lungo Drom egyik alapítója és országos alelnöke, ráadásul a Zala megyei közgyűlés fideszes tagja. A feljelentők között van a szintén Lungo Drom-os Lakatos Oszkár, továbbá Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke és Dancs Mihály, az OCÖ (az ORÖ elődje) korábbi alelnöke is.      
AZ ORÖ tevékenységét kifogásolók március 10-én fordultak Polt Péter legfőbb ügyészhez az önkormányzat által meghirdetett Híd a munka világába  foglalkoztatási szövetkezetek ügyében. Az összességében – sajtóhírek alapján – 5 milliárd forintos állami támogatásból a főkedvezményezett ORÖ több mint 600 millió elköltéséről rendelkezik. A feljelentők szerint tavaly 270 milliót költöttek el a keretből közbeszerzési eljárások során, ám úgy látják: „az egyes közbeszerzések adatait megnézve kirívóan korrupciógyanús eljárásokat láthatunk”.

Autóbérlés és székházvásárlás

A feljelentésben két konkrét ügyet tárnak fel. Az egyik, hogy az ORÖ több mint 22 millió forintos bérleti szerződést kötött tíz darab alsó kategóriás Opel Corsára 2015 januárjától július végéig. Átlagosan tehát havi 320 ezret fizetnek az autókért, miközben 100 ezer forintért „percek alatt” található hasonló színvonalú bérautó, ráadásul használt Opel Corsákat 500 ezer forintért már vásárolni is lehet. A feljelentők szerint az ORÖ közgyűlése „nem bír tudomással arról, hogy a bérelt gépjárműveket kik és milyen célra használják”. Talán azért nem, mert az ORÖ vezetősége sem a bérleti szándékáról, sem annak megvalósulásáról nem tájékoztatta az önkormányzat képviselőit, így természetesen a képviselők nem is szavaztak a kérdésről.  
A legfőbb ügyésznél tett feljelentés második pontja az ORÖ székházvásárlását és felújítását sérelmezi. A Gellért-hegyi ingatlant az Index februári cikke szerint több mint 200 millió forintért vette meg az önkormányzat, majd további 19 milliót költött a felújítására. Mindez szintén kapcsolódik a Híd a munka világába programhoz, amelyről korábban Hadházy Ákos, az LMP politikusa azt állította, hogy a program során sok mindenre költöttek, csak éppen munkahelyteremtésre nem. A feljelentők szerint sem az adásvételről, sem a felújításról nem tájékoztatták az ORÖ közgyűlését, így aztán határozatot sem hozhattak, pedig ez előfeltétele lenne egy ilyen ügyletnek. Mindezek alapján a feljelentők hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás miatt fordultak a legfőbb ügyészhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!