hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Összeomlás a Quaestor-csoportnál
Egy nem annyira szocialista brókerbotrány

2015. 03. 12.
A jelenlegi információk szerint a pénzügyi körökben „frankageddonnak” hívott januári svájci frankerősödés miatt kezdtek el bedőlni a brókercégek. A Fidesz elkövette azt a hibát, hogy a Buda-Cash dőlése után politikai síkra terelte a problémát, ám a következő dominó egy kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező milliárdost, Tarsoly Csabát találta el. Tarsoly a kormány keleti nyitásának kiemelt partnere volt e hét keddig, továbbá régi üzlettársa annak a január óta előzetesben ülő Kiss Szilárd Miklósnak, akivel – mint kiderült – a miniszterelnök barátjának, Mészáros Lőrincnek is volt közös, oroszországi cége.

Pár hét alatt három brókercég is lehúzta a rolót. Bár a felügyelet szerepét betöltő Magyar Nemzeti Bank szerint egy vadonatúj jegybanki vizsgálati módszer vezetett a lebukásokhoz, a piacon nem Matolcsyék leleményességének tudják be a „sikert”. Több, a pénzpiacokat közelről ismerő vezető közgazdásszal beszélgetve az alábbi kép rajzolódott ki előttünk: Magyarországon nem elszigetelt eset, hogy részvénytársaságok menedzsmentjei olykor „ügyes” cselekkel megrövidítik saját cégük tulajdonosait, illetve hogy rossz üzleteket kötnek, majd a veszteségek beismerése helyett trükkökkel igyekeznek a keletkezett hiányt elfedni a tulajdonosok előtt, a létező legkockázatosabb ügyletekbe is belefogva.

Az eddig megismerhető információk szerint a február 24-e óta bedőlt brókercégek élén pancser, de a morállal is hadilábon álló üzletemberek állhattak, akik ügyeskedéseikkel esetenként százmilliárdossá is növelhették a cégeiknél keletkezett hiányt.

A Buda-Cash vezérigazgatóját képviselő Bánáti János ügyvéd ATV-beli nyilatkozata szerint a gyanúsítás 2015-ös ügyekre vonatkozik, és egyelőre semmilyen meggazdagodás vagy különös pénzkivétel nem szerepel a gyanúsítások között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!