hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Illés Zoltán: „A mohóság után jön a bukás”
– mondja a volt fideszes környezetvédelmi államtitkár

2015. 03. 12.
A volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint a második kétharmad után a kormány azért nem választotta a konszolidáció útját, mert az uniós forrásokból még sokan meg akarják tömni a zsebeiket. A paksi bővítésből kinyerhető százmilliárdokkal pedig megkísérelhetik bebetonozni a politikai hatalmat is. Illés Zoltánt kérdeztük a Simicska–Orbán háborúról is, de hárított, mondván, ő csak szakpolitikával foglalkozik.

Szinte minden interjújára jut egy-egy új, markánsan Fidesz-kritikus mondat. A Heteknek is tartogatott valamit?

– Az én célom nem az, hogy a Fidesz megbukjon, hanem az, hogy megújuljon. A politikában ehhez három eszköz áll rendelkezésre: a személycserék, a strukturális változások, vagy a kettő együtt. Ezért mondtam például, hogy mi lenne, ha a pártelnöki és a kormányfői pozíciót szétválasztanánk, és mondjuk Kövér László vezetné a Fideszt.

Persze mindez a változás csak Orbán Viktorral együtt történhet meg – amennyiben felismeri ennek a szükségességét. Hiszen hol van az megírva, hogy az első számú vezetőnek mindig igaza van, és mindig helyes döntést hoz? Ott a német példa: Kohl kancellár kinyírt mindenkit maga körül, de a korrupciós botrány elsöpörte őt is. Két cikluson keresztül a baloldal volt hatalmon, közben viszont Angela Merkel – akit Kohl csak kislánynak hívott – megújította a pártot. Megújulás nélkül a Fidesz elketyeghet 2018-ig, akár még tovább is, előbb-utóbb menthetetlenül megbukik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!