hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Súlyos diplomáciai költsége is lehet a Putyin-vizitnek
Kelet és Nyugat között

2015. 02. 12.
Bár Orbán Viktor a gázszerződés újratárgyalása miatt nevezte kulcsfontosságúnak Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti látogatását, ez a téma nem feltétlenül lenne sürgető. Politikai szempontból azonban annál fontosabb a vizit, amelyen mindkét fél nyerhet. Az orosz elnöknek jól jöhet egy „renitens” EU-tagállam támogatása, Orbán Viktor pedig a várhatóan csökkenő gázárak nyomán tovább folytathatja a rezsiharcot. A magyar hintapolitika ugyanakkor jelentős veszélyeket is hordoz magában. Legalábbis ez derül ki a Hetek által megkérdezett szakértők szavaiból.

Krausz Tamás történész, Oroszország-szakértő szerint a találkozónak bizonyosan nem csak egy célja lesz, hiszen az ilyen magas rangú diplomáciai eseményeken általában több minden is terítékre szokott kerülni. „Hogy ezek mennyiben lesznek gazdasági és mennyiben politikai jellegűek, azt nehéz lenne előre megmondani – valószínűleg mindkettő igaz egyszerre. Orbán Viktor szeretné demonstrálni, hogy ő egy önálló államférfi, akit Nyugaton és Keleten is komoly tárgyalófélnek tekintenek. Putyin pedig azt hangsúlyozhatja ezzel, hogy az Európai Unión belül is vannak szimpatizánsai, akik nem feltétlenül az angolszász, kőkemény szankciókat erőltető álláspontot képviselik” – fogalmazott az egyetemi tanár, aki szerint ilyen értelemben mindkét fél nyer a találkozóval.

Hozzátette: Oroszországban igencsak pozitív Orbán Viktor megítélése, komolyan vehető partnerként tekintenek rá üzleti értelemben. Annak ellenére is, hogy tudják róla, alapvetően egy „ruszofób és szovjetofób személy”, hiszen 1989 óta követik a politikai pályáját. Az ellentmondás Krausz Tamás szerint azzal oldható fel, hogy Moszkvában tudják jól: Orbánnak Magyarország gazdasági és politikai szempontjait kell szem előtt tartania, ezért fontos számra az Oroszországgal való jó kapcsolat. Mint ahogy – jegyezte meg – azt is megértik, hogy az Európai Unión belül egy kis ország nem tud „különutas” lenni, például a szankciók tekintetében. Szerinte a Nyugat ugyanígy megértő Magyarországgal kapcsolatban, hiszen három százalék alatt tartjuk a költségvetési hiányt, deklaráljuk a NATO iránti hűségünket, vagy például  szolidaritási nyilatkozatokat teszünk Ukrajna mellett.

Krausz Tamás úgy véli, a legerősebb mondatok, amelyek elhangozhatnak a találkozó nyilvános részén, olyanok lehetnek, mint hogy „Magyarországnak az energia terén nincs alternatívája”, vagy hogy „megvédjük a kárpátaljai magyarokat”. Azt a – Foreign Affairs amerikai lapban megjelent – felvetést, miszerint Orbán Putyintól remélheti Kárpátalja visszaszerzését, a történész a legendák világába sorolta. „Nem hiszem, hogy Nyugat-Ukrajnát Oroszország integrálni akarná, az unió ezt egyébként sem hagyná. Vagyis Ukrajna mint olyan, nem fog megszűnni, és Kárpátalja továbbra is a része lesz” – fogalmazott Krausz Tamás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!