hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Svájc meglepte a világot
Bajban a magyar autóhitelesek

2015. 01. 22.
A svájci jegybank váratlan lépése miatt brutálisan megerősödött a frank árfolyama, ami rossz hír azoknak, akik az alpesi állam pénzében adósodtak el. Magyarországon 500-600 milliárd forintnyi hitelt vettek fel svájci frankban. Számukra az sem kedvező, hogy a várakozások szerint a frank akár még erősebb is lehet. A miniszterelnök azt javasolja, hogy a polgárok keressék meg a pénzintézeteiket, de például az autó­lízingcégek csak tüneti segítséget tudnak adni.

Múlt hét csütörtökön pár óra leforgása alatt elszabadult a svájci frank árfolyama, először az euró gyengült le az alpesi devizához képest, majd a forint is. Előfordult, hogy 400 forintot is kellett adni egy svájci frankért, ami kegyetlenül rossz hír lehetett azoknak, akik évekkel ezelőtt 150-160 forintos árfolyamon vettek fel svájci frank alapú hitelt. Ez nemcsak azt jelentette, hogy újra megnövekszik a havi törlesztőrészletük, hanem azt is, hogy annak ellenére, hogy évek óta törlesztettek, a tartozásuk nem csökkent, hanem növekedett, az autójukat akár többször is kifizették. Szerencsére a nap végére „gyengült” a frank, és 320 forintos ár környékén rögzült az árfolyam, de összességében 30 százalékos áremelkedést jelent ez a változás is. Példának okáért, aki csütörtök reggel 2 millió forint értékű svájci frank alapú hitellel rendelkezett, az péntek reggel anélkül, hogy bármit tett volna, már 2,6 millió forinttal tartozott a bankjának.

Elmaradt forradalom

A magyar társadalomnak és a politikai elitnek az a nagy szerencséje, hogy tavaly a kormány és a jegybank keresztülvitte a lakáshitelek esetében a devizahitelek rögzített árfolyamon történő forintosítását. Az eljárást számos kritika érte a bankok és némely bíró részéről is, hogy a jogállami kritériumoknak szűkösen felelt meg az Országgyűlés által előírt menetrend, de ha ez nem történik meg, akkor lehet, hogy Magyarországon forradalom tört volna ki a devizahitelek óriási aránya miatt. A lakáshitelek tekintetében 80 százalékos volt a devizahitel aránya. Amit most saját magának köszönhetően megúszott az Orbán-kabinet, abba a csapdába például belelépett a lengyel kormány. Ott elemzések szerint a radikális jobboldal hatalomra jutását segítheti, hogy az utóbbi időszakban elterjedt svájci frank alapú hitelezés miatt 3 millió család járt pórul. Nem tanultak a magyarok bajaiból, az új lakáshitelek aránya a svájcifrank-hitelek kedvezőbb kamatai miatt 40 százalék fölé szaladt. A mérsékelt jobboldal számára nagy érvágást jelent, hogy a hagyományos városi középosztály számára okoz jelentős veszteséget a svájci frank árfolyamának változása, azaz a zloty gyengülése (mert a lengyel fizetőeszköz is értéktelenebb lett). A jobbközép kormánypárt legnagyobb riválisa, a tőlük „szélrébb” álló Jog és Igazságosság párt már ígéretet is tett, hogy hatalomra jutása esetén a régi árfolyamon „zlotysítja” a svájci frank alapú hiteleket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!