hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A menekülő ember
Tömegek érkeznek a „balkáni járattal”

2015. 01. 22.
Kormánypárti politikusok nagyobbrészt elismerik, hogy Orbán Viktor bevándorlásellenes szavainak, illetve a Fidesz-politikusok erre rácsatlakozó szigorításpárti kommunikációs hadjáratának egyik célja a Jobbiktól „témát” lopni, a jobboldali törzstábort egyben tartani, illetve a Fidesz számára kellemetlen ügyekről – például az új útdíj kaotikus bevezetéséről elterelni a figyelmet. Ellenben nemcsak napi politikai érdekek állnak a migrációs kérdés napirendre kerülése mögött, hanem az is, hogy a Fidesz vezetői tartanak attól, hogy több tízezer menekült marad Magyarország „nyakán”.

Mint arról korábban írtunk, az elmúlt három évben hússzorosára (!) emelkedett a Magyarországon menedéket kérő emberek száma. Tavaly 43 ezren, idén pedig már egy-két hét alatt 6 ­ezernél is többen kértek menedéket. Ezeknek az embereknek a 99 százalékát a határrendészeti szervek fogják el, többségüket a szerb–magyar határnál, mert ez a határszakasz az egyik „kapuja” az Európába vágyó, a Balkán felől érkező illegális menekültek tömegeinek. A legtöbbjük koszovói, szír és afgán. Amikor a menekülteket „elkapják”, azok általában azonnal menekültstátuszt kérnek. Ezt követően átmeneti szálláshelyre kerülnek, de az esetek felében pár nap alatt „megszöknek”.

 Egy magas rangú kormányzati politikus egy háttérbeszélgetésen elismerte, hogy ezeknek a „szökéseknek” nagyjából mindenki örült Magyarországon, mert eddig nem jelentettek komoly társadalmi problémát a menekültek. A „megszököttek” nagyobbrészt Ausztria és Németország, kisebb részt Olaszország felé veszik az irányt. A közelmúltban Nyugat-Európából közel 8 ezer embert toloncoltak vissza Magyarországra, de a többségük újra eltűnt.

Záródnak a kapuk

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!