hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Német mintára készülhet az új egyházügyi törvény
Sokadik nekifutás

2014. 11. 06.
Új egyházügyi törvényen dolgozik a kormány, mondván: az Amerikának és az EU-nak is ellenszenves jogszabály módosításokkal sem menthető meg, így tavaszra lecserélik. Bár az illetékes miniszter szerint még csak a koncepcióalkotás stádiumánál tartanak, az irányt kikövetkeztethetjük abból, hogy két kollégáját Németországba küldte, a helyi szabályozási modell tanulmányozására.

Hogy e fronton változások szele fúj, Gulyás Gergelytől hallhattuk először az ATV vasárnapi Szabad szemmel című műsorában. A törvényalkotási bizottság fideszes elnöke egyenesen azt állította, hogy az „egyházügyi törvény például biztosan nem segítette az amerikai–magyar kapcsolatokat”, azért a feszültségoldás egyik állomásaként a sokat vitatott jogszabályhoz is hozzányúlnak. A feladatot Trócsányi László igazságügyi miniszter „nyerte meg”, aki a VS.hu-nak megerősítette, hogy a felmerült problémákat valószínűleg nem tudják a meglévő törvény kozmetikázásával megoldani, noha annak is vannak hasznosítható elemei. Az új modell kidolgozása során a strasbourgi bíróság bírálatait tekinti kiindulópontnak. Mint ismert az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete annak nyomán született, hogy a hatályos magyar szabályozás által diszkriminált kisegyházak egy része – a hazai lehetőségek kimerítése után – a nemzetközi „végső fórumhoz” fordult jogorvoslatért.

Trócsányi október eleje óta dolgozik öt kollégájával az új koncepción, amit még idén be is szeretne nyújtani a kormánynak, hogy az országgyűlés tavaszi ülésszakában gombot lehessen rá nyomni. A miniszter vonatkozó nyilatkozataiból kiderül, hogy mindenek előtt a legkritikusabb ponthoz nyúlnak hozzá, jelesül az egyházzá nyilvánítás feltételeihez (például létszámhatár). Ennek pillanatnyilag szerves része, hogy a bürokratikus procedúrák után az országgyűlés kétharmados többsége is rábólintson az aspiráns közösségre. A változtatások egyik lehetséges iránya kiszervezné ugyan a honatyák kezéből ezt a hatáskört, meghagyná viszont a tulajdonképpeni lényeget: a valamely egyházzal való együttműködésről szóló parlamenti döntést. A tervezet részét képezi továbbá a jelenleg hatályos törvénnyel az egyházaknak juttatott jogosítványok felülvizsgálata és újragondolása. Trócsányi – bevallása szerint – a németországi egyházügyi modellben lát követendő mintát, ezért két munkatársát is Németországba küldte, hogy tanulmányozzák a rendszer idehaza is „hasznosítható elemeit”.

Kulcskifejezés: közjogi testület

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!