hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bezár a bazár? - Huzavona a vasárnapi nyitva tartás körül

2014. 11. 06.
Zárva tartatná vasárnap a nagy üzleteket a KDNP. Úgy vélik, ezzel közös pihenőnapot szereznének a családoknak. Csakhogy a gyakorlat azt mutatja, tömegek, köztük családok töltik szabadidejüket plázákban, ahol kevés pénzből is találni programot. Ráadásul az üzletbezárás gazdaságilag sem éri meg, noha az is igaz, hogy az érintett dolgozók sokszor túlterheltek a hétvégi munkától.

„Az üzletek vasárnapi zárva tartása a munkavállalók védelméről szól. A törvénytervezet célja egy mondatban: egy közös pihenőnapot szeretnénk a családoknak”, mondta hétfőn, napirend előtti felszólalásában Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője hozzátette: pártja javaslata hosszú egyeztetéseken ment keresztül, baloldali elkötelezettségű szakszervezetekkel is tárgyaltak. A folytatásból úgy tűnik, talán csak saját kormányukkal nem tárgyaltak: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanis másnap az mondta, számára meglepetést keltett az ötlet „újra felmelegítése”.  Varga arra utalt, hogy a KDNP három évvel ezelőtt már próbálkozott az üzletek bezáratásával. Ami egyébként a 400 négyzetméternél nagyobb üzletekre vonatkozna, ezért sokan azonnal a kormány közeli CBA bolthálózat támogatását látják benne, hiszen a CBA üzletei jellemzően kisebbek, így ezek nyitva tarthatnának.  

Mások viszont arra tippeltek, hogy a plázák és hipermarketek zárva tartásával a KDNP valójában a templomok felé próbálná terelni a program nélkül maradó tömegeket – ez az érvelés azonban nem lelhető fel a kereszténydemokratáknál. 

Rétvári Bence KDNP-s államtitkár arra hivatkozott, hogy az uniós tagállamok felében van hasonló szabályozás, ráadásul az alaptörvény is védi a pihenőnap intézményét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!