hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Paktumot kötött három ellenzéki párt
Budapest ostroma

2014. 08. 21.
Több hetes egyeztetést és nyilvános üzengetést követően az MSZP, a DK és az Együtt–PM megállapodott arról, hogy milyen formában koordinálják a fővárosi indulásukat az önkormányzati választásokon. A megállapodás sajátossága, hogy az alkut bejelentő politikusok mindegyike volt vagy jelenlegi MSZP-s politikus.

Múlt hét pénteken akár szimbolikusnak is tekinthető helyszínen, Budapesten, a nagykörúton található Európa Kávéházban jelentette be Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke, Molnár Csaba, a DK alelnöke és Szigetvári Viktor, az Együtt–PM ügyvezető társelnöke, hogy megegyeztek arról, hogy milyen formában próbálják a fővárosban megtörni a Fidesz uralmát. Az alku részleteinek nyilvánosságra hozásán túl demonstrálták, hogy az Együtt–PM által javasolt Falus Ferenc volt tisztifőorvost mindhárom párt támogatja a főpolgármesterségért való küzdelemben. Az esemény érdekessége, hogy az életük bizonyos szakaszaiban az Európa Kávéházban a „nagy hírt” bejelentő személyiségek mindannyian MSZP-tagok voltak, de most mind a négyen külön politikai identitást próbálnak képviselni. Falus Ferenc igyekszik a nyilatkozataiban olyan „független” karaktert kialakítani, mint akit nem érdekel a pártpolitika, afelett áll, inkább szakember, mintsem politikus; míg Szigetvári és Molnár is az MSZP-től eltérő szervezetet épít, az előbbi az Együtt–PM-et, míg az utóbbi a DK-t.

A fővárosban induló MSZP-s, DK-s és Együtt–PM-es polgármesterjelöltek neveinek ismeretében (lásd táblázatunkat) sem könnyű megfejteni, hogy a három párt között ideológiai értelemben mi is a különbség, hisz többségében MSZP-s és volt szocialista jelöltekkel találkozunk, de a képet picit árnyalja a LMP-ből kivált Párbeszéd  Magyarországért (PM) párt, amely az összefogásban talán képviseli a nem MSZP-s és ex-MSZP-s politikusok közösségét is. Igaz, a PM antikapitalista, bizonyos értelemben neomarxista zöld pártként nincs annyira távol az MSZP bal szárnyától, mint amennyire évekkel ezelőtt politikusaik ódzkodtak Gyurcsány Ferenctől.

Az előbbiek ellenére a három párt közötti alkudozást komoly belső feszültségek követték, amit egy DK-s vezető a lapunknak azzal magyarázott, hogy gyakorlatilag három, közel azonos, magát néppártként definiáló baloldali párt feszült egymásnak. Ezek közül jelenleg egyik sem annyira erős, hogy a többit maga alá gyűrve birtokba vegye a politikai élet baloldalát. (Miként azt tette a jobboldalon az Orbán Viktor vezette Fidesz.) Ráadásul a Falus Ferenc mögötti összefogás akkor tud sikeres lenni, ha mindhárom párt úgy viselkedik, mintha egyek lennének: felosztják egymás között a szavazói csoportokat, koordinálják az üzeneteiket, és nem egymás kárára, hanem a „hármas pártszövetség” érdekében kezdenek el politizálni. Egy olyan „színdarabot” állítanak össze, amellyel képesek a Fidesszel ellenérzéseket tápláló budapestieket maguk mellé állítani.       

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!