hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanulás állami megrendelésre
Felajánlkozott az államnak az Apáczai

2014. 05. 01.
A Szent István-i országfelajánláshoz hasonlította az Apáczai Tankönyvkiadó által az államnak tett felajánlást az érintett kiadó igazgatója. A kedélyborzoló nyilatkozat ellenére sem valószínű, hogy az iskolák „elszabotálnák” a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által javasolt tankönyvlistáról való rendelést, egyes szülőszervezetek, kiadók, sőt javasolt szerzők viszont tiltakoznak az államilag meghatározott, egy vagy két tankönyvből álló „választék” ellen.

A módszereket tekintve nem meglepő, hogy időben megcsúszva vállalta be a tankönyvrendelések lebonyolítását az oktatásügyi államtitkárság, közvetlenül a választások után, áprilisban kerítve sort az akcióra. Mindezt úgy, hogy tavasszal az állam megvette az Apáczai és a Nemzedékek Tudása kiadókat, majd a KLIK kiküldött az állami fenntartású iskoláknak egy ajánlott tankönyvlistát, amely a jelenleg hivatalos tankönyvjegyzék leszűkített változata, s amelyet a két államosított kiadó kiadványai uralnak. A KLIK-lista a pedagógusok szabad tankönyvválasztási jogát sérti, méghozzá arra hivatkozva, hogy – ugyancsak a törvény értelmében – a tankönyvrendelés a fenntartó „egyetértéséhez” kötött.

Mint azt megírtuk, a legnagyobb vesztes a kreatív és haladó szellemű tankönyveiről ismert Mozaik, amely jogorvoslat miatt a strassbourgi bírósághoz fordul. De a szabad választás korlátozása miatt, és különösen az erősen vitatható színvonal miatt szakmai oldalról tiltakozott már a Történelemtanárok Egylete, a Magyartanárok Egyesülete, több szülőszervezet, sőt, legutóbb a Bolyai János Matematikai Társulat Oktatási Szakosztálya is, amely a miniszterelnökhöz címzett levelében azt szorgalmazza, hogy függesszék fel a listát addig, amíg a szakmai egyeztetések révén egy mindenki számára elfogadható változat nem születik. A tantárgyanként egy-két könyvre redukált választék miatt tiltakozott az egyik szerző, Pethőné Nagy Csilla is, akinek irodalomtankönyvei felkerültek a javasolt listára. Mint a Facebookon is fogalmazott, ő nem akart kötelező tankönyv lenni, hanem a szabad taneszközválasztás híve.

Megkérdeztük a KLIK-től, hogy azok az iskolák, amelyek nem az általa javasolt tankönyvekből rendelnek, tényleg nem kapják-e meg az engedélyt, de kérdésünkkel átirányítottak az EMMI-hez. Az EMMI tájékoztatása csak annyit szögez le, hogy az iskolák kizárólag a jegyzékben jóváhagyott tankönyvekre adhatják le rendeléseiket, az 1–2, 5–6, 9–10. évfolyamok esetében ez az új kerettanterveknek megfelelő kiadványokat jelenti. Az államtitkárság az általa „javasolt listával” kapcsolatban annyit ír, hogy az abban szereplő új könyvek ára jelentősen csökkent a 2013. évi árhoz képest, így a családok már idén a beiskolázási költségekből egymilliárd forintot takarítanak meg. A deklaráció alapján a megtakarítás biztosra vehető, tehát az iskolák elvártak szerinti rendelése is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!