hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szálasi és Kádár együtt támadnak a Jobbik programjában
A nyolcadik utas: a Halál

2014. 03. 27.
Hosszú évek óta hozzászokhattunk, hogy kormányzás helyett társadalomátalakító kísérletek alanyainak használnak bennünket a politikusok. Habár a közvéleményben sokszor úgy jelenik meg, hogy programpontok között döntünk, a program­elemek összekapcsolódnak, világképek csapnak össze, világok harca zajlik. A Jobbik programjának megismerése abban segít, hogy megtudhassuk, milyen kísérletet terveznek velünk a szélsőjobboldali párt boszorkánykonyhájában.

Régen túl vagyunk azon, hogy úgy gondoljuk, hogy a választási küzdelem a programok csatája. Ennek oka részben az, hogy az elmúlt években azt tapasztalhattuk: meglehetősen ellentmondásos a kormányzópártok viszonya saját programjukhoz. A legáltalánosabb az, hogy választási ígéretek nem, vagy csak falsul valósulnak meg, miközben a kormányzati ciklus közepén olyan terveket hajtanak végre, amelyek soha nem mérettettek meg a nyilvánosság előtt, mert soha nem is kaptak volna azokra felhatalmazást.

Egy párt valódi programjának az iránya a napi gyakorlatban mutatkozik meg; a politikai erőtér és a párt mögött húzódó érdekcsoportok szándékainak ismeretében értelmezhető. A választási program a kirakatba készült, általában nem őszinte, sőt sokszor fügefalevélként szolgál a párt valódi természetének és valódi szándékainak elfedésére. Az írott program világképe, gondolatvilága, szóhasználata mégis tartalmaz tanulságokat annak elolvasásakor. Az első, ami szembeötlő: a Jobbik szinte kínosan ügyel arra, hogy a szakszerűség látszatát keltse, emellett viszont mindent megígérjen. A szakmai hitelességgel igencsak hadilábon álló párt próbál kivakarózni a cigányozó, neonáci külsőségekben pompázó zsigerpárt képéből, az emberek gondjainak kifejezését felvállaló, a politikai korrektség kliséit túllépő, merész, jobboldali, tabudöntő párt képének irányába. Ennek következménye, hogy a szöveg nagy része ellentmondások és semmitmondások halmaza. Például: egyrészt azt állítja a Fideszről, hogy ugyanúgy nem csinált semmit, mint az MSZP; másrészt azt, hogy a Jobbik programját valósította meg. A két állítás egyszerre nem lehet igaz.

A nagyotmondás nagy igyekezete a jelentőségteljes semmitmondás rejtői paródiák magasságait idéző „stílusbravúrjait” hozza létre: „Az értékes termőterületeken élelmiszert és takarmánynövényeket kell termeszteni, a jó legelőket állattenyésztésre kell használni, de vannak olyan földterületek, melyek bioenergia-növények termesztésén kívül másra nem nagyon használhatók.” Rejtő Jenőnél ez így hangzik: „Guatemala kis állam, de kiterjed a szélrózsa minden irányába, és éghajlata igen számottevő”, vagy így: „Honduras lakosai különböző életkorúak, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak.” Vagyis: cipőt a cipőboltból! –A mezőgazdaságban pedig el kell érni a teljes foglalkoztatottságot minden lehetséges eszközzel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!