hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Berobbant a gázszerelő
Mészáros Lőrinc  a milliárdosok klubjában

2013. 11. 25.
A kilencvenes években saját erejéből vált tisztes falusi vállalkozóvá. 2010 óta valósággal szárnyal: polgár­mester, földbirtokos, trafik- ­tulajdonos, mélyépítő, és a felcsúti fociakadémia elnöke. Egy magyar milliárdos vázlatos portréja.

A Népszabadság a 150 leggazdagabb magyart felsorakoztató összeállításában Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere áll a 88. helyen 6,9 milliárd forintos vagyonával. Mészáros, családtagjai és érdekeltségei a környék legnagyobb földbérlői. Szintén jelentős a nemzetidohánybolt-hálózatban meglévő részesedése, ám ennél is többet hozhatnak a konyhára építőipari cégei, melyek milliárdos közbeszerzéseket nyertek el.  
Mészáros Lőrinc szegény családból származik, apja keményen nevelte két fiútestvérével együtt. „Tizenévesen még a család tehenét őrizte a legelőn”, mesélte a Heteknek egyik közeli ismerőse.  Mészáros később gázszerelő lett, cége, a Celsius 96 Kft. a kilencvenes évek közepétől kezdett felemelkedni: ők végezték Felcsúton a gázbekötést és a vízhálózatra csatlakoztatást, és Felcsút mellett más településeken is kaptak megrendeléseket, emlékezett vissza a kezdetekre forrásunk. A helyiek kedvelték Mészárost, ő volt „a falu gázszerelője”. Saját erejéből jutott előre, ismerői szerint tisztes színvonalon, „nem egyik napról a másikra élő vállalkozóvá” küzdötte fel magát. A gázszerelő vállalkozás lendülete a kétezres évek közepére tört meg, mert addigra minden érintettet csatlakoztattak a hálózatra. Ettől függetlenül Mészáros stabil lábon állt. „Lőrinc mindig támogatta a helyi óvodát, az iskolát, rendszerint ő adta a gyerekeknek a Mikulás-csomagot, banánt vett, kifizette a buszbérlést a kiránduláshoz”, mesélte róla egy másik ismerőse.
Forrásunk elmondása szerint az utóbbi években látott üstökösszerű felemelkedésének egyszerű oka van: jókor volt jó helyen. Mészáros több cikluson keresztül volt függetlenként helyi önkormányzati képviselő, így akkor is, amikor 2003-2004 környékén Orbán Viktor előállt a felcsúti fociélet felvirágoztatásának ötletével. Mivel a pályát az önkormányzat adta, a projekthez delegált egy képviselőt is, mint ahogy azt más, az önkormányzatot érintő fejlesztéseknél is tette. Informátorunk szerint a futball kapcsán talált egymásra Orbán Viktor és az önkormányzat által delegált Mészáros, aki az akkor ellenzéki politikus által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány elnöke lett társadalmi munkában. Az alapítvány tartja fenn a 2006-ban létrehozott Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát.
Informátorunk szerint tévesek azok a sajtóhírek, miszerint Mészáros fiatal korában maga is focizott volna. „Nem focizott, és nem is ért a focihoz”, állította egyik ismerőse. Mindez azonban nem lehetett gátja annak, hogy Mészáros 2008-ban átvegye a Felcsút FC csapatát Molnár Csabától, a település másik nagyvállalkozójától, aki Femol 97 nevű cégén keresztül sokáig szponzorálta a csapatot. Egy helyi vállalkozó lapunknak azt mondta, Molnár egy idő után túlzottan önjáróvá vált, bizonyos üzleti húzásaival „felsőbb érdekeket sértett”. Akárhogy is volt, Mészáros Lőrinc ma már egy NB-1-es klub vezetője, ráadásul jövő májusra elkészül a csapat közel négymilliárd forintból épülő, 3500 férőhelyes stadionja.
Mészáros 2010 óta Felcsút polgármestere is: előbb – fideszes jelöltként – bejutott a képviselő-testületbe, akárcsak testvére, az autógumikkal és mezőgazdasági alkatrészekkel kereskedő Mészáros János. A polgármesterséget elnyerő Varga Jánost a választás után módosított törvény alapján leváltották, majd az időközi választáson Mészáros Lőrinc nyert.
Mint az Origo nemrégiben megírta, időközben Mészáros cégügyei is rendbe jöttek: építőipari kivitelezővé fejlesztett cégének 2008-ban százmilliós bevétele volt, ami előbb félmilliárdra, majd a kormányváltás után milliárdos nagyságrendűre kúszott fel. Ugyancsak 2010 után a Mészáros és Mészáros Kft. összesen három és fél milliárd forint értékű közbeszerzést nyert el, más cégekkel együttműködve.
Mészáros és családja volt a tavalyi Fejér megyei földpályázatok egyik nagy nyertese. A megyében kiosztott földek közel 24 százaléka kapcsolódik hozzá érdekeltségein, illetve családtagjain keresztül: összességében mintegy 1200 hektár bérlésére nyílt lehetőségük. A Népszabadság számítása szerint a területalapú támogatásokból évi 70 millió forint folyhat be a kasszájukba.
A felcsúti polgármester környezete a trafikpályázatokon is a legjobb koncessziókat szerezte meg: az ország mind a 19 Auchanjában a felcsúti Mészáros család tagjai és érdekeltségei nyithattak trafikot, írta meg az Origo. Mészáros Lőrinc augusztusban azzal is a lapokba került, hogy feleségével együtt 800 millió forint osztalékot szavazott meg magának a tulajdonukban álló Mészáros és Mészáros Kft.-ben a 2012. évre, miközben a cég 225 dolgozójának összes bérére 157 millió forintot fordítottak tavaly (vagyis nem fizeti túl a munkásait).
„A saját szintjén tényleg a maga erejéből jutott előre. Hogy most is így van-e, az kétséges. Lehet, hogy adtak mögé egy jó menedzsmentet is.” mondta a Heteknek a fentebb már idézett felcsúti forrásunk, aki egyébként úgy látja, Mészáros túlvállalta magát: a különböző vállalkozásokkal járó teher és a nyilvánosság érdeklődése szerinte jobban megviseli, mint amennyi pluszt a  hirtelen jött gazdagság ad, szűkebb környezetében panaszkodni is szokott emiatt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!