hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sok településen sírnak egy állami iskola után
Nincs választás

2013. 09. 05.
Mint ismeretes, a magyar állam abbéli aggodalmában, hogy a Hit Gyülekezete iskolafenntartói szerepvállalásával nem teljesül a világnézetileg semleges oktatás követelménye Hajdúsámsonban, közel 500 millió forintért épít iskolát annak a 79 diáknak, akiknek a szüleit a Jobbik és a helyi Fidesz folyamatos ellenkampánya el tudott idegeníteni a beiratkozástól (1200 diákot nem tudott). Összeállításunkban olyan hasonló adottságú településeket mutatunk be, ahol sajnos nem érvényesül ugyanez a kormányzati jogérzékenység, noha indokolt lenne.

Az idei tanévben összesen 126 olyan település van Magyarországon, ahol az egyetlen általános iskola egyházi fenntartásban működik – tájékoztatta a Heteket az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárságának sajtóreferense, Dobi Ágnes, hozzátéve, hogy ennek a statisztikai bontásnak nem képezik részét sem a más típusú intézmények (például alapfokú művészetoktatási intézmény), sem a középiskolák, gimnáziumok.

Egy, a minisztérium honlapján található táblázatból kiderül továbbá, hogy a tavaly májusban hivatalosan is lezárt iskolaátadások óta az állami „iskolakezelő”, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) 22 oktatási intézményt adott át egyházi fenntartásba: 18-at a katolikus egyháznak, kettőt a reformátusoknak, egyet a baptistáknak és egyet a Hit Gyülekezetének (Hajdúsámsonban).

Mivel a jogszabály úgy szól, hogy az átadott iskola mind a tanárok, mind a diákok vonatkozásában „sajátos hitéleti és vallási szabályokat” állapíthat meg, tulajdonképpen az adott felekezeten múlik, hogy milyen mértékben telepszik rá azokra is, akik alternatíva hiányában kényszerültek a megváltozott ideológiájú intézmény falai közé.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!