hetilap

Hetek hetilap vásárlás
‎A Fradi „kiemelné” a Csatáryra emlékező ultrákat
Zöld, fehér, barna

2013. 08. 22.
Politikai provokációnak nevezte, és elnézést kért a hétvégi FTC-MTK rangadón kifeszített, Csatáry Lászlóra emlékező felirat miatt a zöld-fehér klub elnöksége. Kubatov Gábor elnök szerint a molinót becsempészték, ha tudtak volna róla, nem engedik be. A házon belül elrendelt vizsgálatnak lesz mit feltárnia: az ultrák további három, politikai felhangú molinót is be tudtak „csempészni” a mérkőzésre. Úgy tűnik, dúl a háború a szélsőséges ultrák és az MLSZ között.

„In Memoriam Csatáry László” – a szombati FTC–MTK rangadón a Fradi szurkolótáborának kemény magja ezzel a felirattal emlékezett a napokban elhunyt egykori kassai gettóparancsnokra, aki kegyetlenkedései mellett több ezer zsidó honfitársának deportálásában működött közre. A molinót – vitatható szerkesztői érzékkel – a köztévé is bevágta egy snitt erejéig a meccs élő közvetítésébe – különösebb kommentár nélkül.

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke – egyben a Fidesz pártigazgatója – már másnap elítélően kommentálta a történteket a Facebookon: „Az MLSZ egyértelműen fogalmaz, futballpályán nincs helye a politikai megnyilvánulásoknak, mi az MLSZ szabályozásait igyekszünk betartani. A tegnapi meccsre ezt a molinót becsempészték, ha tudunk róla, akkor nyilvánvalóan és teljesen egyértelműen nem engedjük be.”

A klub hivatalos álláspontjára azonban szerdáig várni kellett – miközben sorra jelentek meg a történteket elítélő nyilatkozatok a Magyar Antifasiszta Liga, a Demokratikus Koalíció, a Raoul Wallenberg Egyesület, az MSZP és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége részéről. A rendkívüli ülést követően az elnökség sajnálatát fejezte ki mindazok felé, akikben megütközést keltett a kiírás, ami szerintük politikai provokáció volt. „Az elnökség azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben, és kinyilvánította, hogy az FTC minden rendelkezésére álló eszközzel segíteni fogja a Magyar Labdarúgó Szövetséget a provokációban résztvevők beazonosítása érdekében, hisz ezért indítottunk elsőként és egyedüliként a magyar sportklubok közül kampányt a kirekesztés ellen” – írták. Ezenkívül az FTC elnöksége utasította a labdarúgó szakosztály vezetőit, hogy a szurkolóikártya-rendszert fejlessze tovább, hogy a jövőben minden hasonló provokációban részt vevő személyt be lehessen azonosítani a pályákon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!