hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keleti nyitás - Magyarország és az idegenek

2013. 07. 04.
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár valamivel több mint egy év alatt harmincnégy külföldi utat tett meg, ezek közül tizenöt alkalommal keleti országokban járt (összesen tizenegyben), ahol – egyelőre inkább kevesebb, mint több sikerrel – piacokat keresett a magyar termékek és szellemi tőke számára. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy az egyes reménybeli partnerekkel milyen lehetőségekről tárgyalt a magyar fél, illetve hogy az adott ország – az Európai Unió, az Amnesty Inter-national és az USA Nemzetközi Vallásszabadság Bizottsága jelentései alapján – milyen emberi jogi hiányosságokkal bír.

Azerbajdzsán

Magyarország Azerbajdzsánra úgy tekint, mint az európai energiabiztonság egyik legfőbb garanciájára. A baltás gyilkos kiadatásán túl a kétoldalú kapcsolatok eddigi eredményei közé sorolható a bakui Magyarok Háza megnyitása, valamint a két ország közötti közvetlen repülőjárat megindítása. A kormány szerint a magyar cégek számára perspektivikus terület az infrastruktúra fejlesztése (így az út-, vasút- és a hídépítés), a várostervezésbe való bekapcsolódás, az energiaipari együttműködés, a közlekedési gépgyártás, a vízgazdálkodás, a gyógyszeripar és az orvostechnikai ágazatok, a mezőgazdaság területén pedig a vetőmag-, illetve élőállat-export és a technológiakivitel. A két fél tárgyalt a turizmusban és a bankszektorban rejlő együttműködési lehetőségekről is.

Az EU szerint az ellenzék erőszakos elnyomása visszaesést jelentett az azeri demokratizálódás terén. A szólásszabadság és a gyülekezési szabadság helyzete romlott, gyakoribb a független újságírókkal szemben elkövetett zaklatás és erőszak. A kormány továbbra is bebörtönzi azokat, akik kritizálják politikáját, gyakran számolnak be kínzásokról, főként rendőrségi őrizet alatt. A nem engedélyezett tüntetésekért – amelyeket gyakran erőszakkal oszlatnak szét – három év börtön és tízezer dollár büntetés jár. Annak ellenére, hogy a kormány azt hirdeti, hogy toleráns, az azerbaj­dzsáni vallásszabadság helyzete egyre romlik. Vallási szervezeteket zárnak be, a hitüket gyakorlókra gyakran szabnak ki pénzbírságot, amelyek mértéke egyre nő. A regisztrált vallási csoportok tevékenységét is szigorúan szabályozzák.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!