hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megúszhatja a börtönt Csatáry
Pedig két szlovák és egy magyar bíróság is elítélheti

Mivel Csatáry László (képünkön) magyar állampolgár, a már megszületett jogerős ítélet ellenére sem adható át Szlovákiának, hogy ott töltse le életfogytiglani büntetését. A Csatáry-ügyben a héten Budapesten is megtörtént a vádemelés, de hiába ítélhetik el idehaza is a 98 éves egykori gettóparancsnokot, könnyen elképzelhető, hogy egészségügyi okok miatt végül nem kell börtönbe vonulnia.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség a héten háborús bűntett vádjával nyújtotta be a vádiratát Csatáry László ellen a Fővárosi Törvényszékhez. Eszerint Csatáry a magyar királyi rendőrség hivatásos tagjaként 1944 májusának elejétől volt a Magyar Királysághoz visszacsatolt Kassa internáló-, illetőleg gyűjtőtáborának elöljárója. Ezt megelőzően ide gyűjtötték össze a kassai, illetve környékbeli zsidóság túlnyomó többségét, mintegy 12 ezer főt. A vádlott 1944. május hónapban – pontosabban meg nem határozható időben – puszta kézzel, és a nála lévő kutyakorbáccsal rendszeresen, minden különösebb indok nélkül verte, bántalmazta az internáltakat nemre, korra és egészségi állapotra tekintet nélkül – olvasható a vádhatóság közlésében.
A tábor lakóit 1944. május közepe és június eleje közötti időben, tehervagonokba zsúfolva különböző, a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba – legtöbbjüket Auschwitzba – deportálták, ebben Csatáry tevékenyen közreműködött. Az egyik transzport elindítását megelőzően, 1944. június 2. napján a deportálandók közé tartozó egyik személy kifejezett kérése ellenére megtiltotta, hogy a telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokon az abban tartózkodók amúgy is embertelen körülményeinek megkönnyítése érdekében ablakokat vágjanak. A vádlott cselekményeivel szándékosan segítséget nyújtott a Kassáról a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba deportált zsidók sérelmére elkövetett törvénytelen kivégzésekhez és kínzásokhoz is – írja a vád. Mivel kiemelt ügyről van szó, a bíróságnak három hónapon belül ki kell tűznie az első tárgyalást.
Eközben Szlovákiában július 19-én a kassai kerületi bíróságnak már csak Csatáry László büntetése, az életfogytig tartó szabadságvesztés letöltésének módjáról kell döntenie. Ugyanez a bíróság ugyanis márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a népbíróság 1948-ban Csatáry László ellen „fasiszta megszállás és kollaboráció” miatt hozott halálos ítéletét. A népbírósági ítélet átminősítése ellen Csatáry panasszal élt a szlovák legfelsőbb bíróságnál, ám azt a testület elutasította.
Az üggyel kapcsolatos további lépésekről, így Csatáry László kiadatásának – pontosabban átadásának – esetleges kérelmezéséről is a kassai bíróság hozhat majd döntést. Amennyiben ez meg is történne, erősen kétséges, hogy Magyarország helyt ad a kérésnek. Ugyanis – mint Gellért Ádám nemzetközi büntetőjogász a Heteknek elmondta – magyar állampolgárok jogerős ítélet esetén sem adhatók át másik államnak – a büntetést itthon kell leülniük.
A jogilag meglehetősen bonyolult ügyben felmerül egy másik probléma is, nevezetesen, hogy az EU Alapjogi Chartája tiltja a kettős eljárást, vagyis ugyanazon tényállás alapján nem lehet két országban bíróság elé állítani valakit. Gellért Ádám ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a szlovák ítélet alapja egy annak idején általánosságban megfogalmazott vád, illetve az arra alapozott, egy nap alatt meghozott népbírósági verdikt volt. A magyar vádirat azonban sokkal részletesebb, és számos konkrétumot tartalmaz.
Egyébként Csatáryval szemben Szlovákiában zajlik egy másik per is az 1944 októberében elkövetett cselekményei kapcsán. Ez tovább bonyolítja azt a kérdést, hogy amennyiben a magyar bíróság is meghozza az ítéletét, Csatáry vajon hogyan fogja letölteni a büntetéseit. Gellért Ádám a bírósági gyakorlat alapján valószínűnek tartja, hogy egészségügyi okok miatt végül nem kell rácsok mögé vonulnia az egykori gettóparancsnoknak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetéssel vagy belépéssel tudja elérni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!