hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kikre hajt Bajnai és Mesterházy?
Egymillió emberen múlhat a választás

2013. 06. 20.
A héten kezdődik Mesterházy Attila és Bajnai Gordon között az az egyeztetés- sorozat, amely azt a célt szolgálja, hogy a demokratikus ellenzéki erők próbáljanak egy olyan konstrukciót kidolgozni, amely – legalább már papíron is – esélyt jelent arra nézve, hogy leválthassák a Fidesz-kormányt. A három legforróbb téma, hogy ki lesz (ha egyáltalán lesz) a közös miniszterelnök, illetve közös országos listát állítanak-e, vagy az úgynevezett koordinált jelöltállításban gondolkodnak a felek. Ez utóbbi szerint egy körzetben előzetes megállapodás szerint csak az egyik pártcsoport állít jelöltet, a szavazóikat pedig megkérik, hogy erre a jelöltre voksoljanak.

A helyzet az, hogy jelenleg matematikai szempontból is emberpróbáló feladat egy olyan ellenzéki koncepciót kidolgozni, amely felcsillantja a Fidesz leváltásának az esélyét. Nézzük a számokat! Magyarországon körülbelül 8 millió szavazókorú polgár él. Majdnem biztos, hogy 2-2,5 millió ember nem fog élni a szavazati jogával (ez így volt az előző választások során is), ami azt jelenti, hogy 5,5-6 millió ember várható szavazási hajlandóságát kellene előre jelezni.

A közvélemény-kutatások szerint a politikai pártok jelenlegi tábora körülbelül az alábbi: a Fidesz 2-2,2 millió ember, az MSZP 1,2 millió, a Jobbik 500-600 ezer, az Együtt 2014 pedig körülbelül 350-500 ezer. Rajtuk kívül az LMP és a Demokratikus Koalíció rendelkezik pár százezer szavazóval, de nehéz őket mérni, esetükben már jelentős a hibahatár, és kérdéses, hogy külön képesek-e átlépni az 5 százalékos bejutási küszöböt. Ha az említett pártok táborát összeadjuk, akkor azt kapjuk, hogy jelenleg 4,4-4,9 millió embert tudnak elérni a pártok. A választási részvételtől függ, hogy a ma még magát bizonytalannak nevező tömegből egy millióan, vagy 1,5 millióan mennek el szavazni, és csatlakoznak az előbbi táborok valamelyikéhez. (Ez a választási kampány hevességétől is nagyban függ, hisz amennyiben lesz tétje a választásnak, ha – leginkább az ellenzéki pártok – képesek az indulatokat felkorbácsolni, akkor lehet magas a részvételi arány.) Több választási szakértővel és ellenzéki pártok stratégáival beszélgetve úgy tűnik, hogy a jelenlegi politikai táborok megőrzésén túl körülbelül 1 millió „bizonytalan” szavazóért megy a küzdelem, akik talán szavaznak majd. 

A közvélemény-kutatások arra engednek következtetni, hogy ezek között az emberek között talán az ellenzéknek van nagyobb tartaléka, mivel arra a kérdésre, hogy szeretnének-e kormányváltást, 800 ezer úgynevezett bizonytalan „igen”-nel szokott válaszolni. Az MSZP és Bajnai politikai mozgalma között azonban már az a vita tárgya, hogy az említett, ma még biztos pártpreferenciával nem rendelkező, de kormányváltást akarók között az Együtt 2014-nek vagy az MSZP-nek lehetnek nagyobb tartalékai. Hallottunk olyan vélekedéseket, miszerint az MSZP-nek talán 300 ezer, míg az Együtt 2014-nek akár 500-600 ezer lehet a „tartaléka”. (Ezek a számok természetesen vitathatóak, ahogy ellenzéki körökben vita tárgyát is képezik.) A gondot az jelenti számukra, hogy ha ezeket a számokat hozzáadjuk a meglévő táborukhoz, akkor egyedül egyikük sem képes legyőzni a jelenleg 2-2,2 milliós stabil és masszív táborral rendelkező Fideszt. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!