hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A balkáni embercsempészek kiemelt tranzitországa lettünk
Átjáróház

2013. 05. 30.
Az elmúlt öt hónapban közel négyszeresére nőtt a hazánkba illegálisan érkező külföldi „menekültek” száma. Míg korábban azért kaptunk kokit az uniótól, mert azokat is őrizet alá vontuk, akiknek nemzetközi védelemre lett volna szükségük, most amiatt szóltak be, hogy nem szűrjük eléggé a szerb-magyar határon keresztül az EU-ba lépő – többségükben muszlim vallású – gazdasági migránsokat.

Pintér Sándort az elmúlt hetekben több parlamenti bizottság is meghallgatta. A belügyminiszter beszámolóinak egyik fő témája a megnövekedett illegális migráció és menekülthullám, illetve az azzal összefüggő hatósági, rendészeti feladatok voltak. Mint mondta, a rendőrök naponta 150-200 határsértőt fognak el, így Magyarország jelenleg több mint hatezer illegális bevándorló számára nyújt menedéket. Az ideiglenes szállások mostanra megteltek, ezért újabb zárt és nyílt táborokat szükséges létrehozni – tette hozzá a belügyi tárca vezetője, aki azt is elárulta, hogy egy év alatt csaknem száz százalékkal emelkedett a migrációval összefüggő bűncselekmények száma. A tarthatatlan állapotokat Pintér egy júliustól bevezetendő új – az EU-ban már létező – intézménnyel, a „menekültügyi őrizettel” orvosolná, s ehhez kéri a T. Ház segítségét a jogalkotásban.

A menedékkérők szinte száz százaléka illegálisan érkezik Magyarországra – tudtuk meg Ördög Istvántól. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) Menekültügyi igazgatósága vezetőjének kollégái idén már több mint hétezer menedékkérőt regisztráltak (napi átlagban 150 főt), ami akkora növekedésnek számít, hogy bátran kijelenthető: az elmúlt három évben összesen nem jöttek annyian, mint az elmúlt fél évben. A menedékkérők döntő többsége a szerb–magyar határon követ el szabálysértést a hatóságok elől rejtett belépésével. Közülük minden harmadik Koszovóból érkezik, utánuk a sorban a pakisztániak állnak, majd az afrikai országok szülöttei és az afgánok. Az igazgató szerint abból, hogy ekkora létszám ellenére, idén még csak száz esetben látta indokoltnak a hatóság a menekültstátusz megadását – plusz a befogadó állomásokon nyilvántartottakból ötezren már „elpárologtak” – az világlik ki, hogy szinte valamennyi kérelmező átmenetinek tekinti itt-tartózkodását és Nyugat-Európa felé emeli tekintetét. 

Január elsejétől május végéig több mint nyolcezer külföldit fogott el a határrendészet, ebből 6500-at a szerb határszakaszon – tájékoztatta lapunkat Dr. Vas Gizella ezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztályának vezetője, hozzátéve, hogy 73 százalékuk menedék-kérelmet terjesztett elő. Ennek értelmében a rendőrség haladéktalanul átszállítja őket a BÁH által fenntartott nyílt befogadó állomásokra, ahol elindul az ezzel kapcsolatos hatósági eljárás. Január elseje óta ugyanis Magyarországon nem lehet elzárni olyan külföldit, aki menekültként aposztrofálja magát. Ennek előzménye, hogy 2010 karácsonyán az új kormány – a visszaélések korlátozására hivatkozva – lehetővé tette, hogy akár minden illegális határátlépőt idegenrendészeti őrizetbe helyezzenek. Az Európai Bizottság rövidesen kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, mondván: összemossuk a gazdasági migrációt az üldözés előli meneküléssel. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!