hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megrekedt az ellenzéki összefogás
Mellár nem szólalhatott fel Bajnaiéknál

2013. 02. 21.
Vasárnap megalakult Párbeszéd Magyarországért párt az LMP-ből kilépett képviselők vezényletével, hétfőn programot hirdetett Bajnai Gordon, kedden évet értékelt Gyurcsány Ferenc. Bár szavakban mindenki az ellenzéki összefogás híve, a gyakorlatban megrekedt az Orbán-ellenes nagykoalíció tető alá hozása.

A Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 mozgalom igyekszik olyan szervezetként pozícionálnia magát, amely a mérsékelt jobboldali szavazókat, az egykori Fidesz-hívőket is megszólaltatni képes „vegyértéke” az ellenzéki pártoknak. Bajnainak sikerült elérnie, hogy hétfői programhirdetésén két, közgazdászkörökben tekintéllyel rendelkező szakértő is indirekt módon a személye mellé álljon. A Bizalom. A jó kormányzás gazdaságpolitikája címet viselő vitairat bemutatóján ugyanis jelen volt Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, a Corvinus Egyetem egykori rektora, illetve Jaksity György, az egyik sikeres magyar alapkezelő, a Concorde Értékpapír Zrt. alapítója, a fiatal magyar közgazdász-generáció egyik legnépszerűbb képviselője.    

Lapunk úgy tudja, szó volt arról is, hogy Mellár Tamás ismert konzervatív közgazdász – aki az első Orbán-kormány időszakában a KSH elnöke volt – is jelen lesz a vitairat bemutatóján, de végül a munkahelyén nem járultak ehhez hozzá. Mellár Tamás a Heteknek elmondta, hogy ez így csak részben igaz. Mint mondta: a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar támogatásával indul a közelgő rektori pályázaton, ezért a kollégáival és támogatóval abban maradt, hogy országos politikai ügyben nem pozícionálja magát. „Egyszerű, mezítlábas közgazdászként ott lettem volna Bajnai Gordon konferenciáján, de az egyetem ügyeit, jelenlegi egyetemi feladataimat figyelembe véve lemondtam a szereplésemet” – fogalmazott lapunknak az egyetemi tanár. Úgy tudjuk, hogy az Együtt 2014 stratégái ettől függetlenül abban bíznak, hogy a konzervatív közgazdászok közül számtalan „húzónév” tűnik majd fel Bajnai mellett.   

A programot bemutató konferencián egyébként Bajnai Gordon és Oszkó Péter ismertette az Együtt 2014 gazdaságpolitikai koncepcióját, amely javarészt a gazdasági helyzet diagnózisa, mintsem részletes, átfogó program. Úgy tűnik, Bajnaiékat fájdalmasan érinthette, hogy a Fidesz pár hete egy valójában nem létező programjuk kapcsán megtámadta őket azzal (amivel a fél országot tele is plakátolták), hogy a minimálbért csökkenteni kívánják. Az állításnak mindössze annyi igazságalapja volt, hogy egy nagyon részletes szociálpolitikai tanulmányban azt írták: a minimálbért abban az értelemben csökkenteni kell, hogy a munkaadók számára olcsóbb legyen a képzetlen munkaerő foglalkoztatása. Szerintük ugyanis a tartós mélyszegénységhez hozzájárult, hogy miközben bruttóban emelkedett a minimálbér összege, az adómentesség megszűnése és a közteherviselés változása miatt nettóban pár száz forinttal kapnak csak többet az emberek. Az infláció miatt pedig vesztett a reálértékéből a minimálbér.  Ezek a változások azonban megdrágították a foglalkoztatást, ami munkahelyek megszűnéséhez járult hozzá. A Fidesz azonban mégis kampánytémává emelte, hogy Bajnai csökkenteni akarja a minimálbért, azaz megint a szegényeket akarja sarcolni. Valójában Bajnaiék – és ez konkrétan szerepel a programban – a bérköltséget kívánják csökkenteni, nem a minimálbéresek nettó jövedelmét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!