hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Matolcsy ismételt
730 milliárd lesz a jövő évi tündérmese

2012. 10. 26.
Mégis marad a teljes bankadó, sőt, megadóztatják a föld alatti vezetékeket is, illetve duplájára emelkedik a tranzakciós illeték, illetve növekszik a cafeteria adóterhelése.

Igaza lett a Merrill Lynch régióért felelős szakértőjének Magyarországgal kapcsolatban.     Raffaella Tenconi – miután Magyarországon járt – a múlt héten azt írta az aktuális elemzésében az IMF-ellenes hirdetések kapcsán, hogy elegendő a magyar költségvetési egyensúly megőrzéséhez az Európai Bizottság ellenőrzése, a túlzottdeficit-eljárás mechanizmusa. (Magyar népmese – Nincs pénz Hoffmann ígéreteire. Hetek, 2012. október 12.)
Mint korábban írtunk róla, a közgazdászok és elemzők egy jelentős körének azért lenne fontos az IMF-szerződés, mert az egyfajta minőségbiztosítást jelentene a magyar gazdaságpolitikai tekintetében, hiszen a szerződés szerint minden lépést a kormánynak előzetesen egyeztetni kellene a Nemzetközi Valutaalap szakmai stábjával. Ehhez képest volt új hang a múlt héten a Merrill Lynch elemzése, amely önmagában az uniót is elegendőnek tartotta a magyar kormány „megfékezéséhez”.
Úgy tűnik, igaza lett Raffaella Tenconinak, hiszen Matolcsy György a héten az újabb, további megszorításokat tartalmazó csomagot jelentette be, amelyet éppen azzal indokolt, hogy ez Brüsszel szigora miatt szükséges. Matolcsy azzal indokolta a kormány döntését, hogy ugyan közgazdaságilag abszurdumnak, politikailag kettős mércének tartják, de a kohéziós pénzek megtartása érdekében kénytelenek az egyenlegjavító lépésekre.  
Matolcsy ezzel elismerte, hogy Brüsszelben nem fogadták el a magyar költségvetés tervezési számait, sem a két hete ismertetett első Matolcsy-csomagot, azaz az ország ellen zajló túlzottdeficit-eljárás és az ehhez kapcsolódó szankciók érvényben maradnak, ha a kormány nem változtat a tervein. Ezzel nem kevesebb mint 1000 milliárdnyi uniós támogatást bukhatnánk el. A bejelentés pikantériája, hogy éppen maga Matolcsy mondta pár hónapja, júniusban Richard Questnek, hogy a magyar fiskális helyzet stabil, a válságnak vége, az idei év még egy kicsit zűrös, de jövőre robusztus növekedés lesz. A miniszter arról győzködte a világhírű riportert, hogy „nem konvencionális, sőt, nem ortodox eszközök felhasználásával” sikerült megvalósítania egy sikeres konszolidációs programot, aminek következtében – idézzük – „a magyar tündérmese, avagy a magyar példa egy éven belül sikeres lesz”.    
Ez az ötödik nagyobb kormányzati intézkedéscsomag. 2011 márciusában jelentették be a Széll Kálmán Tervet, mely a tervek szerint 2012-ben 550 milliárd, 2013-ban 900 milliárd forinttal javítja az államháztartás egyenlegét. 2011 szeptemberében országvédelmi tervet hirdetett a kormány, majd 2012 áprilisában jött az újabb Széll Kálmán Terv, a 2.0-ás, mellyel öt új adót (telefonadó, biztosítási és csekkadó, dugódíj és e-útdíj) vezettek be. Két hete, október 5-én 397 milliárd forintos megszorításról döntött a kormány.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!