hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Holokauszttagadóval ünnepel a Jobbik

2012. 10. 18.
A Jobbik a Deák téren emlékezik meg az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról. MIÉP-es mintára idén is importáltak egy „euronácit” Nyugat-Európából, aki Vona Gábor pártelnök és Morvai Krisztina EP-képviselő mellett tölti be a sztárvendég szerepét. Bruno Gollnisch, a francia Nemzeti Front EP-képviselője, egyben az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének (AENM) elnöke. A lyoni jogászprofesszor 2007 januárjában három hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott (plusz 55 ezer eurós perköltség) emberiségellenes bűncselekmények szóbeli tagadásáért.

Gollnisch még 2004. október 11-én, az auschwitzi tábor felszabadításának 60. évfordulójára emlékező ünnepségek előtt tett a holokausztot relativizáló kijelentést. Először egyeteme vezetése és diákjai bojkottálták óráit, majd  a 2006 őszén kezdődő bírósági eljáráson egy megkerülhetetlen bírói kérdésre egyetértett a haláltáborok faji alapú nép­irtásával. Gollnisch jó kapcsolatot ápol David Duke-kal, a Ku-Klux-Klan korábban magas rangú vezetőjével, aki harsány holokauszttagadó szövegeivel vált hírhedté.

A francia Nemzeti Frontot 1972-ben Jean-Marie Le Pen és barátai alapították. Bevándorlás-, globalizációellenesség jellemzi őket, xenofóbok, antikapitalisták, euroszkeptikusok. 1995-ben Marseille-ben a front hívei plakátozás közben hátba lőttek egy 17 éves, Comore-szigetekről származó fiút, Ibrahim Alit. Ugyanebben az évben 3 millió Franciaországban élő bevándorlót akartak hazaküldeni. Bezárattak már „franciátlan” eseményeket rendező kulturális központokat, valamint iskolákban követelték a zsidó és muzulmán gyermekek külön étkeztetésének beszüntetését. Míg korábban hét, a legutóbbi európai parlamenti választásokon már csak három képviselőt delegálhattak az Európai Parlamentbe, ahol Le Pen ki is fejtette, hogy a náci gázkamrák csak a „történelem apró részletkérdései”. 

Bruno Gollnisch, pártját képviselve a Jobbik VI. kongresszusán, 2009 októberében írta alá az olasz Fiamma Tricoloréval, a svéd Nemzeti Demokratákkal, illetve a Belga Nemzeti Fronttal az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége létrehozásáról szóló megállapodást Budapesten. A szövetséghez azóta csatlakozott a Brit Nemzeti Párt, a spanyol Köztársasági Szociális Mozgalom, a portugál Nemzeti Újjászületés Pártja és az Összukrán Szabadság Unió. Nem kértek viszont az egységfrontból a Svéd Demokraták, akiknek a parlamenti képviselője, Kent Ekeroth tavaly év végén elárulta a Heteknek, hogy bár őket is megkereste a Jobbik egy európai együttműködési ajánlattal, nemet mondtak, mivel elfogadhatatlan számukra a magyar radikális jobboldal antiszemitizmusa, anticionizmusa, rasszizmusa és a militáns iszlám iránti nyitottsága.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!