hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tanévnyitó
Központosított szabadság, tantervi diktatúra

2012. 09. 08.
„Magyarország jövője részben azon múlik, hogy az egyházi intézmények kinyíljanak, és egyaránt érvényesüljenek a társadalomban az általános és az egyházi nevelési elvek” - jelentette ki Balog Zoltán kedden az Egri Főegyházmegye által fenntartott iskolák szakmai tanévnyitóján.

Szeptember 1-jétől lép hatályba az új köznevelési törvény, s a korszakváltást nyomatékosítja, hogy már a hivatalos állami tanévnyitóra sem „semleges” terepen, hanem Pécsett, a fennállásának 325. évfordulóját ünneplő ciszterci rend Nagy Lajos Gimnáziumában kerül sor. A „3. nemzeti tanévet” az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) minisztere és szakállamtitkára mellett a pécsi megyéspüspök és a zirci főapát nyitja meg.

A hivatalos tanévnyitót megelőzően a szakállamtitkárság csütörtökre szervezett egy országos eligazító értekezletet az iskolaigazgatók számára, tekintve, hogy „elfelejtette” nekik megküldeni a szokásos írásos tájékoztatót az amúgy nem kevés újdonságot tartogató tanévvel kapcsolatban.

„A köznevelési törvényt tavaly decemberben fogadta el a parlament, majd a 100 paragrafusból nyáron 42-t még az előtt módosított, hogy a jogszabály hatályba lépett volna” – emlékeztet Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke. Májusban elfogadták a Nemzeti Alaptantervet (NAT), melynek alapján a szaktárca nyárra ígérte a kerettantervek kidolgozását, amivel máig adós maradt, miként a végrehajtási rendeletek többségével is. Az új NAT 2013. szeptember 1-jétől lép érvénybe az 1., 5. és 9. osztályokban, szintén felmenő rendszerben, de egyes elemei Galló Istvánné szerint a többi évfolyamon is bevezetésre kerülnek majd, mint például a kötelező erkölcstan és hittanoktatás. Ugyancsak a jövő tanévben kerül sor a pedagógus-életpályamodell bevezetésére, amire 70 milliárd forintot különített el a kormányzat. Ez első lépcsőben minden pedagógusnak automatikus béremelést jelent majd, de a szakértők szerint a kötelezővé váló túlóra, azaz a pedagógusok heti 22-26 órás kötelező iskolai jelenléte miatt ez nem jelent majd érdemi változást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!