hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ennyit tud a baloldal
Mindenki mindenki ellen

2012. 02. 24.
Egyelre nem látszik, miként tudna létrejönni egy széles körŐ összefogás az Orbán-kormánnyal szemben. Az ellenzéki pártok és mozgalmak energiáit ugyanis nagyban lekötik a házon belüli és a szervezetek közötti feszültségek.  Pártok a megalakulásuk eltt szakadnak.

„Olyan ez, mint a lottóötös, amire vágyik az ember, de amikor megnyeri, megijed” – ezzel a meglepő hasonlattal igyekezett Schmuck Andor megvilágítani lapunknak, hogy az MSZP miért határolódott el a kommunistákat is soraiban tudó Baloldali Kerekasztal a Változásért (BAKA) elnevezésű fórumtól. A Magyarországi Szociáldemokrata párt főtitkára szerint a lottóötöst az jelenti, hogy sikerült összehozni ezt a baloldali összefogást, amely szavai szerint „nem az Orbán-kormányt tartja ellenségének, hanem a szegénységet és a munkanélküliséget, és ezekre akar kiizzadni hiteles ellenzéki válaszokat”. Az alapítók között a szocdemek mellett ott találjuk a Magyar Kommunista Munkáspártot, a Munkáspárt 2006-ot és a Zöld Baloldalt. A kerekasztal mellett két találkozó erejéig helyet foglalt az MSZP elnökhelyettese, Balogh András is (képünkön), ám a héten Mesterházy Attila pártelnök már közleményben tudatta, hogy nem hajlandók egy asztalnál mutatkozni az antidemokratikus, Magyarország euroatlanti integrációját megkérdőjelező kommunistákkal. Hasonlóan nyilatkozott a Demokratikus Koalíció is (amely csak az előkészítő ülések után kapott meghívót). Persze a Thürmer-féle Munkáspárt sem maradt adós: kijelentették, hogy nem hajlandók együttműködni olyanokkal, akik „az embereket akarják félrevezetni és becsapni”.
Hogy a szocialisták miért ijedtek meg a lottóötöstől, azt Schmuck nem tudta megmondani. Párton belüli forrásokból ellentmondó magyarázatokat kaptunk: az egyik szerint Balogh András saját szakállára vett részt az egyeztetéseken, ami kisebb felháborodást váltott ki, többen állítólag a pártkönyvük visszaadásával fenyegetőztek; a másik szerint viszont Mesterházy tudott a részvételről, amivel csak az volt a baj, hogy kiszivárgott. Schmuck Andor szerint még nincs minden veszve, jelenleg a fórum alapdokumentumát köröztetik, amelyben azokat a közös értékeket vázolják, amelyek mentén együtt tudnak majd működni a felek. Mint mondta, aki ezeket elfogadja, azt várják a február 28-ai ülésükön.
Szakításra került sor a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalt meghirdető Magyar Szolidaritás Mozgalmon belül is, amelynek társelnöki tisztségéből menesztették Árok Kornélt. A hivatalos indoklás szerint azért, mert Árok tagja egy pártnak, amelyben aktív szerepet kíván vállalni, márpedig a Szolidaritás pártoktól függetlenül kíván tevékenykedni. A volt tűzoltó szakszervezeti vezető azonban aggályosnak nevezte a döntést, mondván, hogy eddig is ismert volt, hogy alapítója a Szövetség az Egységes Magyarországért (SZEM) elnevezésű minipártnak, mint ahogy az is, hogy politikai pályára készül, ennek ismeretében bízták meg a Szolidaritás politikai vonalának kiépítésével. Úgy tűnik, hogy Árok saját pártját a mozgalom farvizén kívánta felfuttatni, hiszen közvetlenül menesztése előtt még úgy nyilatkozott, hogy a két szervezet hasonló értékeket képvisel, így nem kizárt, hogy közösen indulnának a 2014-es választásokon. „Nem én, hanem a mozgalom irányvonala változott meg” – fogalmazott menesztését követően, megjegyezve, hogy nem tetszenek neki azok a politikai erővonalak, amelyek megjelentek a Szolidaritás mögött.
Kónya Péter, a Szolidaritás társelnöke lapunknak nyilatkozva határozottan visszautasította, hogy bármelyik párt ott állna mögöttük. Azt elismerte, hogy tudtak Árok pártpolitikai érintettségéről, de mint fogalmazott, ennek következményeivel volt elnöktársa is tisztában volt, „ezt az utat ő választotta”. Mint mondta: néhány hete országos kapcsolattartóikat is felszólították, hogy amennyiben tagjai, illetve aktivistái valamelyik pártnak, akkor válasszanak a két szervezet között. „Akkora a baj, hogy nem egy szűk pártra, hanem egy széles társadalmi összefogásra van szükség” – fogalmazott Kónya. Hozzátette, hogy a kerekasztal mellé először a civilekkel ülnek le hamarosan, és a szakmai alapon kialakított elképzeléseket ezek után kívánják demokratikus ellenzéki pártokon keresztül érvényesíteni. Szerinte egyébként eddig azért nem tudott a pártok részvételével ellenzéki összefogás létrejönni, mert mindegyikük „időhúzásra játszik”, azt remélik, hogy a támogatottságuk jobban fog erősödni, mint a riválisoké, így az együttműködéseken belül ők dominálhatnak majd.    
Az ellenzéki megmozdulásokba újabb színt hozó Hallgatói Hálózat (HaHá) nem házon belül, hanem az LMP-vel akasztott bajuszt. Múlt heti egyetemfoglaló akciójukon megjelentek az ökopárt  aktivistái, akik a párt dizájnjára hajazó transzparenseket osztogattak, illetve használtak. Horváth Bence, a HaHá szervezője a Heteknek azt mondta, tudtak arról, hogy az LMP-sek jönnek a tüntetésre, „amivel semmi baj nincs”, de ahogy minden párttól, tőlük is azt kérték, hogy transzparenseiken ne legyen pártlogó, ami így is volt, „a dolog mégis szerencsétlenül sült el”. Horváth kérdésünkre elmondta: több párttól is kaptak informális ajánlatot az együttműködésre, ám ezeket mind visszautasították.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!