hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ugat és harap
Interjú Péterfalvi Attilával, az adatvédelmi hatóság elnökével

2011. 12. 15.
Letette esküjét a január elsejével felálló Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság - Orbán Viktor javaslatára - kinevezett vezetője. Megbízatása kilenc évre szól. A rendszerváltás óta az adatvédelem területén dolgozó Péterfalvi Attila úgy véli, többletjogosítványai lehetőséget teremtenek arra, hogy szükség esetén „direkt és erős" üzeneteket fogalmazzon meg a politika irányába, illetve lecsapja az önmagáról eset­legesen megfeledkező hatalomnak az ő tér­felére hulló labdáit.

Voltak-e morális aggályai a kinevezés elfogadását illetően, ebben a már a látszatra sem ügyelő pozícióadományozási hullámban? Másképp: hogyan hárítja a politikai kötődés vádját?

- Nem tapasztaltam a politikai kötődésre utaló negatív megjegyzést. Amikor 1991-ben a NATO-ösztöndíjam lejártával hazajöttem az USA-ból, az országgyűlés éppen akkor tárgyalta a Személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvényt, és a Fidesz felkért szakértőnek a vitához. Vastagh Pál szocialista képviselő 2001-ben egy ezzel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy akkor a Fidesz és az MSZP is ellenzékben volt, így amit 1992-ben tettem az adatvédelmi törvény ügyében, az a szocialistáknak is hasznos volt. Ennyi. Ezen túlmenően semmiféle politikai kötődést vagy kapcsolatrendszert firtató kérdéssel nem kívánok foglalkozni.

Mivel indokolta a miniszterelnök úr, hogy Önre esett a választása?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!