hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nincs alku: Orbán nem enged, marad a koncepció

2011. 12. 08.
Lényegében nem változik a köznevelési törvény koncepciója, a „renitens" Pokorni Zoltán irányításával a Fidesz-frakció módosító indítványai csak finomítják az Orbán Viktor és Hoffman Rózsa által kitalált központosító törekvéseket tartalmazó szabályozást.

Nincs alku - jelentette ki információink szerint Orbán Viktor azon az e heti frakcióülésen, melyen a Hoffman Rózsa által benyújtott köznevelési koncepció és a Fidesz-frakció viszonya volt a téma. Köztudomású ugyanis, hogy az oktatási kérdésben a frakcióban befolyással rendelkező Pokorni Zoltán több kérdésben nem értett egyet a KDNP-s oktatási államtitkár (valójában Orbán Viktor oktatási filozófiáját rejtő) koncepciójával, a két oktatáspolitikus viszonya a sértegetésnek tűnő üzengetések miatt feszültnek nevezhető. A Fidesz-frakció számos képviselője módosító indítványok tömegét (százas nagyságrendben) nyújtotta be a köznevelési törvény tervezetéhez.

Orbán Viktor alkut kizáró kijelentése elsősorban arra vonatkozott, hogy az iskolák fenntartója kizárólag az állam lesz, ami kiterjed az oktatás tartalmának meghatározására, a finanszírozásra, az ellenőrzésre és az intézmények vezetőinek kiválasztására.

A visszaszerződés a miniszterelnök szerint adott esetben kizárólag a működtetésre vonatkozhatna. (Ironikus megfogalmazás szerint valójában maximum „villanykörték cseréjére", mintsem az érdemi befolyásra.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!