hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó kommunisták, rossz kommunisták
Gulyás Gergely a kormány igazságtételi terveiről

2011. 12. 15.
A Fidesz soraiban tevékenykedő egykori pártállami funkcionáriusokat ért támadások kapcsán soha semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá a vádakat - állítja Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, aki a kormánypárt igazságtételi politikájának egyik katalizátora. Szerinte Pozsgay Imre azon kevesek közé tartozik, akikről őszintén elhiszi, hogy megfordultak a damaszkuszi úton. Úgy véli, hogy egy hiteles történészekből és kutatókból álló nemzeti­emlékezet-bizottság hozzá tud járulni ahhoz, hogy ne a különféle vélelmek alapján ítélkezzünk emberek felett, hanem a valóság alapján ismerjük meg az egyes személyek történetét és felelősségét.

Szeretné  börtönben látni Biszku Bélát?

- (hosszú csönd) A törvényjavaslat motivációja nem a bosszú volt. Azt szeretném, ha a kommunizmus kerülne börtönbe. S világos lenne az egész társadalom számára, hogy minden totalitárius diktatúra az emberi méltóságot alapjaiban sérti. Nincs különbség diktatúrák között. A törvényjavaslatom leg­főbb célja nem az egyedi esetekben kiszabható  büntetés, bár az a véleményem, hogy Biszku Bélának fennáll a büntetőjogi felelőssége az '56 utáni megtorlásban való irányító szerepe miatt, hiszen ő volt a belügyminiszter, amikor tömegesen zajlottak a kivégzések. Sőt, ő volt az, aki a fizikai megsemmisítések mértékét kevesellte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!