hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Döntésre váró egyházak

2011. 12. 08.
Bizonytalanságban várnak egy politikai döntésre azok a felekezetek, amelyeket a júliusban elfogadott új egyházügyi szabályozás kizárt az elismert egyházak sorából. Mint mondják, a kapcsolatuk továbbra is kifogástalan a kormányzati szervekkel, csak éppen azt nem tudja nekik senki megmondani, hogy január elsejétől milyen minőségben tevékenykedhetnek tovább.

A rendszerváltás hajnalán született egyházügyi törvénynek köszönhető homogén vallási mezőny felszámolása már a Fidesz-KDNP választási kampányában is kitüntetett helyen szerepelt. Az alaptörvény tető alá hozását követően pedig megnyílt a lehetőség, hogy a sarkalatos törvények között szereplő jogszabály a kereszténydemokraták ezredfordulón megbukott koncepciójának újraértelmezésével véglegesüljön. Már az elején tudható volt, hogy egy meghatározott kritériumrendszer alapján több kategóriába soroltatnak a jelenlegi és jövőbeni vallási közösségek. Ennek nyomán napvilágot láttak olyan felosztások, amelyek „történelmi" vagy „hagyományos" egyházakban gondolkodtak, majd az Ország­gyűlés elé kerülő tervezet az „egyházak" és „vallási egyesületek" mellett cövekelt le. Az akkor még több mint háromszáz egyházi státusszal rendelkező vallási közösség mintegy hatoda három táblázatban találta magát, míg a többi felekezetet a civil szférába irányították át.

Több kormánypárti képviselő egybehangzó állítása szerint tulajdonképpen ezen a ponton vérzett el a véglegesnek szánt törvényszöveg, és a nyári ülésszak utolsó napjának nagy meglepetéseként a Fidesz fordított egyet a kialakult koncepción. Lázár János frakcióvezető a vita során kifejtette, hogy semmiképpen sem szeretnék kategorizálni az egyházakat, és pártja egy olyan nyitott listában gondolkodik, melynek élén a „megkérdőjelezhetetlenek" állnak. A végeredmény: gyakorlatilag a korábbi KDNP-s verzió 1/A táblázatának tagjait egészítette ki - az indoklás szerint az elmúlt húsz évben nyújtott társadalom- és közösségépítő tevékenységük, valamint egyszázalékos támogatottságuk miatt - a baptistákkal és a Hit Gyülekezetével.

A többi intézményfenntartó vagy közfeladatot ellátó egyházzal 2011. december 31-ig szándékozott megállapodni a kormány, illetve ők fordulhatnak az Országgyűléshez egyházként való regisztrálásuk ügyében. Szászfalvi László egyházügyi államtitkár beszámolójából tudhatjuk, hogy többen éltek is már ezzel a lehetőséggel: eddig az anglikán, a metodista, a pünkösdi, a hetednapi adventista egyház, két iszlám közösség, egy buddhista és néhány kisebb felekezet jelezte igényét az egyházi státuszra. A folyamatot azonban nem csak az nehezíti, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre végrehajtási jogszabály (bár a hírek szerint Navracsics Tibor még idén miniszteri rendeletben rögzíti a nyilvántartásba vétel részletszabályait), hanem az is, hogy az érintett felekezetek folyamatosan egymásnak ellentmondó híreket kapnak arról, egyáltalán bővül-e még idén az automatikusan elfogadott egyházak tabellája.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!