hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Temetetlen múlt
A Kónya–Pető-vita húszéves évfordulója

2011. 11. 24.
1991-ben rendezték meg a kormányzó MDF frakcióját vezető Kónya Imre és az ellenzéki párt, az SZDSZ frakcióját vezető Pető Iván vitáját az igazságtételről. A héten a vita húszéves évfordulóján ismét egy asztalhoz ült a két egykori politikus.

Az akkori és a mostani vita alapját is az úgynevezett Zétényi-Takács-féle törvényjavaslat képezte, amely arról szólt, hogy tegyék lehetővé a pártállami diktatúra idején elkövetett főben járó bűnök - gyilkosságok, sortüzek, hazaárulás ­- felelőseinek bíróság elé állítását.

A Nyitott Társadalomért Alapítvány (OSA) dísztermében ismét egy asztalhoz ültetett Kónya Imre és Pető Iván - valamint a jelenlévő mintegy 300 résztvevő - először az 1991-es vita legérdekesebb eseményeit nézte meg felvételről.

Kónya Imre akkor arról beszélt, hogy ki kell mondani a személy szerinti felelősséget, és szükség van bírósági igazságszolgáltatásra. Pető viszont azt hangsúlyozta, hogy nem az igazságtétel, hanem az ország újjáépítése az első számú feladat, és demokráciában egyébként is nonszensz a már elévült ügyek utólagos leporolása, jogi útra terelése. A közönség fújjolására Pető hozzátette: „Az igazán felháborítót most fogom mondani: az is kérdéses, létezik-e igazságtétel az elmúlt 41 év tekintetében?"

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!