hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miért fordul az IMF-hez az Orbán-kormány?
Pánikgomb

2011. 11. 24.
Meglepte a magyar bankárvilágot, hogy az Orbán-kormány váratlanul az IMF-hez fordult, mert lényegesen jobban áll Magyarország, mint 2008-ban, amikor ugyanez történt. Bár az elmúlt hetekben történtek zavarok az állampapírpiacon, de a tartalékokból hónapokig kihúzta volna az ország.

„Tavaly sem elsősorban az IMF-fel volt bajunk, hanem az Európai Bizottság intézményeinek képviselőivel, mert ők voltak a keményebbek, ők akartak feltételeket szabni. Az IMF azért került a kommunikáció homlokterébe, mert a megszorításokkal ennek a szervezetnek a neve forrt össze. A 13. havi nyugdíj elvételét Bajnaiék is az IMF-fel indokolták" - magyarázta a kormányzati folyamatokra rálátó forrásunk.

Való igaz, hogy 2008-ban az IMF mellett az Európai Unió bankja folyósította azt az 5000 milliárd forintnyi hitelt, amivel az államcsődöt és a 316 forintos euróárfolyamot elkerülte az ország. Az IMF-Világbank-EU-trió szakértőivel a hitel miatt a magyar kormányoknak folyamatosan tárgyalni kellett. Tavaly egy ilyen tárgyalás után „szakított" velük váratlanul Orbán Viktor. (Egyébként akkor mindenki azt várta, hogy vége a válságnak, fellendülés jöhet, és beindul a magyar gazdaság.) Róna Péter Oxfordban tanító magyar közgazdász már tavaly azt nyilatkozta lapunknak, hogy az uniós szervezetek rigorózusabbak, mint az IMF. (Önbizalom - Az IMF és az EU nem érti a  Nemzeti Együttműködés Rendszerét Hetek, 2010. 07. 23.) Az IMF-nek ugyanis Róna szerint elég egy pénzügyileg és politikailag is teljesíthetőnek tűnő program, különösebb feltételei nincsenek, míg az Európai Bizottság funkcionáriusai keményebb tárgyalópartnerek, nagyobb mértékben képviselik az európai lobbicsoportok érdekeit.

Az Orbán-kormány másfél év kormányzást követően a mintegy 3000 milliárdnyi magánnyugdíjvagyon felélésével, és a multikra, valamint bankokra kivetett robosztus különadókkal az ország gazdasági mutatóit jelentősen javította 2008-hoz képest. Igaz, a szabadságharcos gazdaságpolitikával számtalan ellenséget szereztek a magyar gazdasági életben és Európában is. 2008-ban rosszul állt a költségvetés, magas volt az államháztartási hiány, jelentős visszaesés, azaz recesszió „vágott" be, többet importáltunk, mint exportáltunk, tehát deficites volt a külkereskedelmi mérleg, s a devizatartalékok is alacsonyak voltak. Ma ez utóbbi 30 milliárd euró feletti, az államháztartási hiány 3 százalék alatti, bár nem lesz növekedés, de recesszió sem, a külkereskedelmi mérleg pedig pozitív - sorolta lapunknak egy befolyásos közgazdász a kedvező különbségeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!