hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Külföldre mennének a reményvesztett magyar fiatalok
Felesleges generáció

2011. 10. 27.
Magyarországon megjelent egy „felesleges nemzedék", amelynek tagjaira nincs szükség a hazai munkaerőpiacon, ezért kilátástalannak látják a jövőt. Ez derül ki egy három évvel ezelőtt készült, és mostanra feldolgozott ifjúságkutatásból, melyben nyolcezer fiatalt faggattak. Az eredmények komor, de reális képet festenek egy generációról, és félő, hogy a helyzet csak tovább romlott az utóbbi években. Az anyag egyik kiértékelőjét, Laki László szociológust kérdeztük a részletekről.

A fiatalok életében felmerülő alapkérdések általában a társadalom legfontosabb törésvonalaira mutatnak rá. Helyénvaló ez a megállapítás?

- A szociológia hazai gyakorlata a tizenöt és huszonkilenc év közötti életkorúakat tekinti „fiataloknak". A számukra lényeges kérdések, élethelyzetek és kilátások valóban az össztársadalom legkomolyabb kihívásait fedik le. Folyamatosan, már a rendszerváltás hajnalától készítettünk vizsgálatokat a fiatalokról, így tulajdonképpen az elmúlt húsz év tapasztalatait, úgymond esszenciáját vetjük papírra az anyag feldolgozása során. Ezek a kutatások nagyon átfogóak, jól látszanak az újkapitalizmus alaptrendjei, amelyek kondicionálják a felnövekvő nemzedékek lehetőségeit és korlátait az iskolai felkészülés, az elhelyezkedés, az önállóvá válás, a társadalmi cselekvés és érdekérvényesítés stb. területén. És jól látszik az is, hogy a fiatalok mit gondolnak a reálfolyamatokról, és miként viszonyulnak ehhez a valósághoz.

Melyek voltak a leglényegesebb kérdéskörök?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!