hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzeti rock és tűzön járás

2011. 09. 30.
Aláírásgyűjtés a devizahitelesekért, tüntetés a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületért, folyamatos utcai jelenlét mindenféle ürüggyel – és képzések, hogy a párt minél vonzóbb legyen az értelmiség számára. Ezek az akciók jellemzik a Békés megyei Jobbik tevékenységét. A tudatos kampány részeként a napokban Novák Előd igyekezett egy gyulai fórumon elhatárolódni a szélsőségektől, amit a Betyársereg vezetője, Tyirityán György rossz néven vett, és kiosztott egy pofont a honatyának.

Ennek ellenére a pártnak továbbra is célja kiszorítani soraikból a szélsőséges alakokat, akik erényt igyekeztek kovácsolni börtönviselt múltjukból – állította a párt egyik helyi középkádere. A fiatalokat könyvgyűjtő akcióba vonták be nemrég: az összegyűlt köteteket a határontúliaknak ajánlották fel. A békési településeken rendszeres, száz-kétszáz főt vonzó nemzeti rockkoncertekkel is igyekeznek izgalmas pártéletet produkálni. Egy helyi aktivista – aki maga is ezeken a koncerteken vált nemzeti érzelművé – azt is elmondta, hogy szerinte központi költségvetésből finanszírozzák a rendezvényeket, mert a bevétel még a fellépők utazási költségeit sem fedezné.
A nemrégiben jobbikos polgármestert választó Gyöngyöspatából „mintafalut” álmodó Juhász Oszkár számtalan rendteremtő határozat után iráni testvérvárost keres településének. Ígéretével ellentétben befektetők még nem érkeztek a faluba, azonban aki az úton gyalogosan közlekedik vagy nyilvánosan köpköd, bírságra számíthat. A képviselő-testület is átalakulás alatt áll: sorra mondanak le a polgármesterrel együttműködni nem tudó képviselők. „Elfogyott az energiám, már nem akarok harcolni” – nyilatkozta Simó István a Heves Megyei Hírlapnak.
A pénzügyi bizottságot eddig elnöklő politikus szerint több képviselő is gondolkozik a lemondáson: „Nincs szükség a képviselő-testületre, mert a legtöbb esetben a polgármester és kabinetfőnöke dönt.” Az elindított közmunkaprogram egyébként kisebb fennakadásokkal működik, és eddig csak két gyöngyöspatai roma család költözött Kanadába. Szárba szökkent a helyi kulturális élet is: a falu főterén „turulsámánok” közreműködésével jobbikos alapszervezetek tűzön járást tartottak.
Tolna megyében a helyi művelődési házakban szervez előadásokat a Jobbik. Ezek fő témái a Trianon-kérdés, a „zsidóság meggazdagodása” vagy a multinacionális vállalatok tevékenysége. Rendszeresek a könyvbemutatók és a felolvasóestek is. A programokat esetenként több százan látogatják. A tolnai falvakban házról házra járnak a jobbikos aktivisták, és propagandaanyagokkal népszerűsítik nézeteiket. Ezenkívül karitatív tevékenységet is folytatnak, főként az idősek védelmét igyekeznek biztosítani. Szintén tolnai kisvárosokból jött a hír, hogy nyolc-tíz éves gyerekek az általános iskolákban jobbikos ruházatot, például nagy-magyarországos pólót viselnek, és társaikkal agresszívan viselkednek.
Somogy megyéből is hasonló esetről adott hírt a Hetek tudósítója. Egy hagyományosan balliberális beállítottságú család is azon kapta magát, hogy gyermekük jobbikos fiatalok közé keveredett.
A szülők nem értették, mi lehetett az ok, hiszen a fiú korábban nem mutatott érdeklődést a szélsőségek irányába. Mint kiderült: társai kiközösítéssel fenyegették, ha nem áll be közéjük. A megyében egyébként többnyire a fiatal korosztály körében lett igazán „divatos” jobbikosnak lenni. A középiskolás korosztály és az egyetemisták jelentős része támogatja a pártot. ők a dolognak főként az érzelmi oldalát ragadják meg: menő dolognak számít a trianonozás, valamint a Nagy-Magyarországról szőtt fantazmagóriák terjesztése, illetve az ehhez kapcsolódó ruházat, valamint az irredenta zenéket játszó zenekarok relikviáinak gyűjtése. (Hajdú Sándor, Faragó Emese, Szubotics Mariann)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!