hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy rém rendes család
Miért nem lehet egyben tartani az MSZP-t?

2011. 09. 29.
A vezető politikusok személyes és kölcsönös utálata miatt elképzelhetetlennek látszik, hogy a Gyurcsány-szárny megmarad az MSZP-ben. Az elmúlt napokban több szocialista politikussal folytatott háttérbeszélgetés alapján több forgatókönyv is elképzelhető: hívei szerint Gyurcsány akár „visszaveheti” a pártot, de az is lehet, hogy az általa gründolt Demokratikus Koalícióból új formációt alapít. A dilemmát leginkább az jelenti, hogy békés vagy „tányércsapkodós” lesz-e a válás.

Ez utóbbi azért sem mindegy, mert a „megmaradt" MSZP-nek és az új Gyurcsány-pártnak a jövőben mindenképp együtt kellene működnie, hisz mindketten az ellenzéki térfélen maradnak. Ha 2014-ben le akarják váltani Orbán Viktort, akkor mindenképp választási szövetséget kellene kötniük. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt a forgatókönyvet - tehát „a békés válást a jövőbeni együttműködésért fejében" - a párt „öregjeinek" titulált képviselők köreiből hallottuk. Érdemes eltekinteni attól, hogy a leöregezett politikusok egy része éppen Gyurcsány Ferenc generációja, akik ugyanúgy a KISZ-ben nyomultak, mint a hívei által legprogresszívebb magyar politikusnak tartott egykori pártelnök-miniszterelnök. Tehát egy olyan pártcsaládon belüli problémával van dolgunk, amelyben csak nagyon óvatosan érdemes címkékkel ellátni a szemben álló feleket, hisz - képletesen szólva - egy politikai „alomból" származnak mindannyian.

A bukás virágai

Az MSZP vergődésének egyik oka, hogy a 2010-es brutális választási vereség miértjeire (például, hogy miért fordultak el milliók a párttól), még egyetlen érdemi tanulmány sem született a párton belül. Igaz, ennek is komoly előélete van. Gyurcsány Ferenc politikai teljesítményéről is mérleget kellett volna vonni, viszont ennek megítélése annyira megosztja az MSZP-t, hogy eddig senki se mert belekezdeni. A volt pártelnök-miniszterelnök támogatói ugyanis a vereség okának leginkább azt tartják, hogy az MSZP nem állt ki kellőképpen a zseniális Gyurcsány mellett, míg kritikusai szerint a volt kormányfő „eszement dilettantizmusa" okozta a szocialista párt vesztét. E két véleményt nehéz közelíteni egymáshoz.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!